Közélet

Az Alaptörvényt is sérti a menekültek nyaralása elleni hangulatkeltés

Az üdültetést szervezők szerint a családok nem feltűnőek, észre sem vennék, akik látják őket, hogy róluk van szó.

Csak olyan embereket üdültetne a Balatonnál a Migration Aid, akiknek a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal már engedélyezte, hogy Magyarországon maradjanak – erről a hvg.hu-nak beszélt a szervezet operatív koordinátora, Siewert András.

A menedékkérők nyaraltatása azután kapott nagy figyelmet, hogy Manninger Jenő keszthelyi fideszes képviselő hangulatkeltésbe kezdett, a „Soros-terv” részének nevezve, hogy a Migration Aid magánterületen üdülési lehetőséget biztosítana oltalmazotti, menekült- vagy befogadotti státuszt kapott embereknek. Hangsúlyozottan legálisan hazánkban tartózkodó emberekről van szó, akiknek nyugodt, az átélt traumák feldolgozását segítő környezetet biztosítanának, Manninger mégis azt közölte, hogy meg akarják akadályozni a nyaralásukat. Az Alaptörvény viszont rögzíti:

mindenkinek, aki törvényesen tartózkodik Magyarország területén, joga van a szabad mozgáshoz és tartózkodási helye szabad megválasztásához.

Idén az első fél évben valamivel több, mint 300 ember kapott menekültstátuszt, 80 százalékuk már továbbállt Magyarországról. Siewert elmondta: néhány tucat szír, iraki vagy afgán család jöhet szóba, egyszerre 8-10 fő nyaralna. Korábban is előfordult, hogy egy-egy napra elvittek egy csoport menekültet kirándulni, még soha nem volt ebből gond. Egyébként a településen kívül eső területre mennének nyaralni, ahol a szomszédok is külföldiek, de nem tudni, lesz-e olyan család, amely elmegy végül, az elmúlt napok hangulatkeltése miatt.

A koordinátor azt mondta, a családok nem feltűnőek, a nők még hidzsábot sem viselnek, aligha tudnák őket azonosítani a Balatonnál. A keszthelyi polgármester korábban „sunyiságnak” nevezte, hogy a Migration Aid nem kereste meg az önkormányzatokat, erre Siewert azt mondta: a jogszabályoknak megfelelően járnak el, az idegenforgalmi adó fizetésekor megadják a nyaralók adatait, azt viszont csak a nyaralás végén kötelesek közölni az önkormányzatokkal. A cirkusz nyomán egyébként új felajánlást is kaptak, éppen Keszthelyen, hogy üdültessenek ott is menedékkérőket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik