Közélet

Megszívná a Fidesz, ha az alacsonyan képzettek nem szavazhatnának

A Jobbik nyolc általánoshoz kötné a szavazást, ami nem csoda: ők jól járnának vele, a Fidesz kutya rosszul.

Nagy perpatvart okozott a Jobbik minapi javaslata, hogy ugyan vezessék már be a választójogi limitet. Magyarán csak az szavazhasson, aki legalább a nyolc általánost elvégezte és tud írni-olvasni. A Publicus komolyan vette az elméleti felvetést, és utánajárt, mennyire nyesné ez meg a pártok szavazóbázisait.

Felmérésük gerince, hogy 2,2-2,4 millió választópolgárnak van ma nyolc általánosa vagy kevesebbje. Közülük 400 ezren be se fejezték az általános iskolát. Több mint a felük 75 évnél idősebb. A Publicus összevontan kezelte az általánost be sem fejezetteket és a csak általános iskolai végzettséggel rendelkezőket.

Ebből az jött ki, hogy a Fidesznél a legmagasabb az alacsonyan iskolázott szavazók aránya a teljes népességhez viszonyítva: 6 százalékot tesz ki. Az MSZP-nél és a DK-nál jóval kevesebbet, 1 százalékot mutat a mérés. A Jobbik már mínuszban van (-4%), ahogy az LMP (-2%) és a Kétfarkú Kutya Párt meg a Momentum is (-1-1%).

Így az a nagy megállapítása a közvélemény-kutatónak, hogy az iskolázottsági cenzus a Fideszt elég rosszul érintené, de az MSZP és a DK is bukna valamennyi rajta. Ellenben a Jobbik, az LMP, a Kétfarkú Kutya Párt és a Momentum nyerne rajta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik