Közélet

Az UNESCO megkurtítaná Garancsi tornyát

A világszervezet arra kéri a kormányt, hogy ne engedjen világörökségi látképet romboló tornyokat a fővárosba, írja a Népszava.

Vita nélkül fogadta el a minap az UNESCO Világörökségi Bizottsága a határozatát, melyben aggályát fejezi ki a Fővárosi Közgyűlés decemberi döntése miatt. Akkor történt ugyanis, hogy a főváros úgy döntött, változtatnak a városrendezési szabályokon és lehetővé teszik, hogy egy 120 méteres toronyház épüljön a XI. kerületben a Lágymányosi-öbölnél.

Az UNESCO szerint ez azonban kedvezőtlenül hat a Budapest világörökségi városképére. Így arra kérik Magyarországot, fontolja meg, “hogyan tudna a világörökség védelme előnyt élvezni ezelőtt a szabályozás előtt”, módosítsa döntését.

Már korábban is felmerült szakmai körökben, hogy az Orbán Viktor barátjaként is ismert Garancsi István cége, a Property Market Zrt. által tervbe vett toronyház belelógna a kulturális világörökségként védett Duna-parti panorámába, de ez az első hivatalos kérés ebben az irányban.

Cikkünk megjelenése után levelet kaptunk. Méghozzá a BudaPart beruházásért is felelős Property Market Ingatlanfejlesztő Kft.-től. Ezt írják:

A BudaPartot érintő beruházások, fejlesztések a hatályos jogszabályoknak és törvényi előírásnak megfelelően zajlanak. A Fővárosi Közgyűlés döntése értelmében módosult a Budapesti Fővárosi Rendezési Szabályzata, lehetővé téve egy 120 méteres magasház megvalósítását a területen. A szabályozás a világörökségre vonatkozó előírások maradéktalan betartásával született, a tervezett toronyház helyzetéből és magassági méretéből adódóan, minden jelentős budapesti nézőpontból a város táji és épített örökségéhez harmonikusan igazodik, továbbá a világörökségi terület egységes látképét nem érinti, azt nem változtatja meg. A magasépület a Főváros világörökségi zónájától több mint egy kilométeres távolságban helyezkedik el, így a javasolt 120 méter magas toronyház nem kerül vizuális konfliktusba a domborzattal, valamint illeszkedik az épületek, épületrészek kialakult dinamikájához. A magasház helyének kijelölését egy összetett (városképi, turisztikai, örökségvédelmi, közlekedési, illetve árnyékhatással kapcsolatos) szempontrendszer alakította, karakteres szimbólumként tovább erősíti az átalakuló városrész egyetemi tudásközpont, technológiai park, magas hozzáadott értéket termelő irodapark, lakó- és egyetemváros jellegét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik