Közélet

Külhoni magyaroknak is jár az anyasági támogatás jövőre

A kormány kidolgozza a családbarát fesztiválok és éttermek minősítési rendszerét is.

Jövőre a külhoni magyarságra is kiterjeszti a kormány az egyszeri anyasági támogatást, erre 640 millió forintot különítenek el – mondta Novák Katalin családügyekért felelős államtitkár az MTI-nek. A Köldökzsinór programmal azt szeretnék jelezni, hogy a kormány számára minden megszületett magyar gyermek érték, szülessen bárhol a világon – mondta, hozzátéve, hogy a családok támogatása nem kiadás, hanem befektetés.

Jövő januártól megteszik az első lépéseket, hogy a magyarországi családtámogatási formák közül bizonyos juttatásokat azok is megkaphassanak, akik nem Magyarország közigazgatási határain belül vállalnak gyermeket. Első lépésként az egyszeri anyasági támogatást januártól minden magyar édesanya megkapja, függetlenül attól, hogy a gyermeke a világ mely pontján született. Ez érvényes a Kárpát-medence és a diaszpóra magyarságára egyaránt – mondta Novák Katalin.

Az államtitkár tájékoztatása szerint egyszeri, 64 125 forintos támogatásról van szó, és mintegy 10 ezer gyermekkel számoltak az első évben. A támogatást akkor kaphatják meg az érintettek, ha a gyermeket anyakönyveztetik, illetve tekintettel a felvidéki helyzetre a magyar igazolvány is jogosító okmány lesz.

Szintén januártól kiterjesztik a babakötvényt is: minden gyermeknek indítanak egy Start-számlát, amelyen 43 ezer forintos kezdőtőkét helyeznek el. Utána erre lehet további megtakarításokat elhelyezni, és ezt az állam kamattámogatással kiegészíti majd. Amikor a magyar fiatal 18 éves lesz, akkor megkaphatja az összegyűlt összeget.

A Tusnádfürdőn tartózkodó államtitkár a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor rendezvényén azt is elmondta, hogy a családok évéhez kapcsolódva jövőre olyan programot indít a kormány, amelynek célja egy minősítési rendszer kialakítása. Ez tartalmazza a konkrét feltételeit annak, hogy mikor nevezhetnek családbarátnak például egy fesztivált vagy éttermet. Az új fejlesztéseknél kötelezően meghatározott minimumokat is előírnának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik