Közélet

Fekete-Győr: Megpróbálunk nem olyanná válni, mint a Fidesz

A Momentum Mozgalom nem engedi el a 2018-as választást, bár nem is fog össze más pártokkal, és nem lép vissza mások javára. De ha a választások előtt csak így lehetne megakadályozni az újabb Fidesz-kétharmadot, elgondolkodnának rajta. A Momentum bodajki fesztiválján jártunk.

Fekete-Győr András elnök és a többi elnökségi tag (Orosz Anna, Pottyondy Edina, Soproni Tamás és Kádár Barnabás) fogta magát és kiült egy nagyjából 200 fős közönség elé, ahol azt csinálták, amit a politikusok csinálnának egy normális országban. Kérdésekre válaszoltak.

Többek között kiderült, hogy a pártnak már 1100 tagja van és 700 vár beléptetésre. Megtudtuk azt is, hogy a Nolimpia kampány előtt (amivel a nyilvánosság elé lépett a szervezet és országosan ismert lett) voltak olyanok, akik bár munkájukkal támogatták a Momentumot, de támogatták az olimpiai pályázást is.

Ma már csak jót nevetünk ezen,

mondta Fekete-Győr.

Azóta a Momentum megpróbálkozott még egy népszavazással, a miniszterelnöki ciklust korlátozták volna kettőben, de a Kúria végül elkaszálta ezt a kezdeményezésüket. Kádár elmondta, a döntést elfogadják, nagyon nem is tudnak mást tenni, de saját alapszabályukba beemelték, hogy a tagság nem javasolhat miniszterelnöknek olyan személyt, aki már vitt kétszer négy évet.

Megpróbálunk nem olyanná válni, mint a Fidesz,

mondta a pártelnök.

Soproni ehhez hozzátette, fontosnak tartják az önkorlátozást. Ez abban is tetten érhető, hogy ha adott esetben kétharmada lenne a Momentumnak, egymaga akkor sem módosítaná az alaptörvényt.

Soproni Tamás, fotó: MTI/Marjai János

Az október 15-én nyilvánosságra kerülő pártprogramról csak annyi derült ki, hogy Orosz szerint jó bőrben van, megvannak a fő vázlatpontjaik, könnyen fogyasztható formátumban teszik majd közzé.

A sokszor előkerülő ellenzéki összefogásról most is elmondták, nem engedik el a ’18-as választást, 106 egyéni jelöltet indítanak, tehát minden körzetben, de ha a szavazás közeledtével azt látják, hogy egyéni jelöltjeik visszaléptetésével megakadályozhatnak egy Fidesz-kétharmadot, el fognak gondolkodni.

Fekete-Győr szerint azonban az ellenzék elbohóckodta az előválasztás lehetőségét, az intézményt jónak tartja, de most már nem megvalósítható. Kádár szerint ráadásul a pártok összeborulása inkább taszítaná a szavazókat, egy így összeállt konstrukció nem lenne képes leváltani a rezsimet. Soproni szerint a szavazóik fele otthagyná őket, ha összesimogatnák Gyurcsány Ferencet.

„A szavazó nem hülye, látja, ki az esélyes jelöltet, rá szavaz majd.”

Egy esetleges kormányváltást követő elszámoltatásról Fekete-Győr megjegyezte, átlagemberként meg tudja érteni azokat, akik börtönbe záratnák a mostani közszereplőket (ami a Jobbik követelése), de felelős politikusként ezzel nem ért egyet.

Kompromisszumok kellenek, hogy ne legyen polgárháború,

mondta, majd hozzátette, egyértelmű, hogy normális piaci körülmények között se Mészáros Lőrinc, se Andy Vajna nem tudna olyan sikeres lenni.

Kiderült az is, hogy a Momentum Mozgalom beáll Gulyás Márton Közös Ország Mozgalom nevű kezdeményezése mögé, ahogy a többi ellenzéki párt is és ők is ott lesznek a Parlament előtti vitafórumokon.

Momentumos akcióként indul majd hamarosan a Hívtok – Megyünk is, amivel a kisebb településre is el terveznek majd jutni, illetve egy olyan projektjük is, amivel az állami, jelenleg nem működő feladatokat pótolják majd, például megszervezik, hogy ahol a kórházakban nincs szappan, legyen.

„Szamizdatkiadványokat” is indítanak, hogy ellensúlyozzák majd a kormánypropagandát, ezeknek a kiadványoknak a fele helyi ügyeket fog tartalmazni, a másik országosat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik