Közélet

Keményen kiosztották Orbánt a zsinagógában

Szerda este a Dohány utcai zsinagógában Orbán és Netanjahu közösen emlékeztek meg a holokauszt áldozatairól, a Mazsihisz meghívására. Heisler András, a szövetség elnöke is szólt.

Ő azzal kezdte beszédét, hogy a magyarországi zsidóság történetében ez az első alkalom, hogy a közösség egyszerre két miniszterelnököt lát vendégül, ezért is történelmi az esemény. Heisler szerint jók a magyar-izraeli kapcsolatok, de mindig vannak a közösség életét zavaró pontok. Magyarország felemásan nézett szembe a holokauszttal, de Heisler örömmel fogadta azt, amikor Orbán arról beszélt, bűnt követett el az akkori kormány.

Soros miatt

A Soros-kampányról azt mondta, rossz érzést kelt a zsidókban, számára ez elfogadhatatlan, a zsidók elkezdtek félni.

Felelős kormányfő e mellett nem mehet el szó nélkül, mondta.

Szerinte senkinek az arcán nem éktelenkedhet a „büdös zsidó” felirat. Netanjahuhoz fordulva azt mondta, hidegzuhanyként érte őket, amikor Izrael budapesti nagykövete előbb elítélte a Soros-kampányt annak antiszemita felhangja miatt, majd az izraeli külügyminisztérium visszavonatta a nagyköveti nyilatkozatot. Szerinte csak erős diaszpóra képes segíteni Izraelnek, de kijelentette azt is – visszafordulva Orbánhoz –, amiben egyetértés van, abban segítik a magyar kormányt.

Heisler szerint iszonyatos küzdelmet folytatnak az asszimilációval szemben, szerinte mindenkinek elemi érdeke, hogy ne osszák meg a magyar zsidóságot. „A hidakat országaink között tovább kell építeni.”

Magyarország és Izrael összekapcsolódik

Az emelvényre lépve Orbán azzal kezdte, nálunk, itt Magyarországon él Európa második legnagyobb zsidó közössége, ha akarjuk, Izrael és Közép-Európa, benne Magyarország olyan jövőt képzeljen el, amiben összekötnek a fontos dolgok.

A magyar miniszterelnök szerint megállítható a terrorizmus és visszaszorítható az antiszemitizmus is, sőt, Európát is meg lehet győzni arról, hogy elismerje és tisztelje Izrael erőfeszítéseit arról, hogyan védi Európát. „Olyan időket élünk, amiben Magyarország és Izrael összekapcsolódik.”

Szerinte a magyar zsidóság reneszánszát éli, a magyarok pedig mindig többet adtak a világnak, mint amennyit kapnak tőle.

Orbán az izraeli kollégájával közös, korábbi sajtótájékoztatóján arról beszélt, Magyarország bűnt követett el a második világháborúban, amikor nem védte meg zsidó polgárait. Előtte néhány héttel pedig azt mondta, Horthy kivételes államférfi volt.

A magyar miniszterelnök szó nélkül hagyta Heisler feddő szavait.

Orbán Viktor miniszterelnök (k), mellette balra Heisler András, a Mazsihisz elnöke, jobbra Frölich Róbert országos főrabbi várja Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt a Dohány utcai zsinagóga bejáratánál 2017. július 19-én. A magyar miniszterelnök és izraeli vendége a Mazsihisz meghívásának tesz eleget. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Izrael köszöni

Netanjahu szerint a cionizmus megszületésével együtt a pusztítás is megszületett a világban, de köszöni Orbánnak azokat, amiket a zsidóságért tesz. Izrael állam vezetője leginkább a zsidóság teljesítményét méltatta beszédében, Herzl Tivadart kiemelve.

Különleges számára az ittlét, reméli, sok követi majd a jövőben. Úgy látja, vannak antiszemita megmozdulások a világban, ő maga Párizsból érkezett Magyarországra, ott neki Macron azt mondta, az anticionizmus az antiszemitizmus egy fajtája.

Rejtett antiszemitizmus Netanjahu szerint is létezik, de ő köszöni Orbánnak, hogy ezzel szemben fellép.

Szerinte nagy barátság van a két nép között, amit nagyon szépen köszön, zárta.

Kiemelt kép: MTI / Máthé Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik