Közélet

Indul az aláírásgyűjtés a népszavazásért, hogy Matolcsy ne kereshessen többet, mint Áder

A kérdést először az NVB nem hitelesítette, de később a Kúria igen, szerintük ugyanis a kérdés egyértelmű:

Egyetért-e Ön azzal, hogy köztulajdonban álló gazdasági társasággal foglalkoztatási jogviszonyban álló személy onnan származó éves jövedelme a köztársasági elnök tiszteletdíjának éves összegét ne haladhassa meg?

A Kúria szerint tévedett a NVB, amikor határozatában a “foglalkoztatási jogviszony” és a “jövedelem” fogalmak egyértelműsége hiányában tagadta meg a kérdés hitelesítését.

Arra hívták fel a figyelmet, hogy “ha egy adott fogalmat jogszabály külön meghatározás vagy más jogszabályi definícióra utalás nélkül használ, akkor annak a fogalomnak létezik egy általános, mindenki által ismert jelentéstartalma”.

A Kúria – a felülvizsgálati kérelemmel egyetértve – megállapította, hogy mindkét fogalmat több jogszabály külön meghatározás vagy más jogszabályi definícióra utalás nélkül használja.

A kérdést – az NVB határozata szerint “Vágó Gábor magánszemély” (az LMP egyik alapító tagja, volt országgyűlési képviselő) nyújtotta be.

És most ő az, aki kikérte a választási irodától az aláírásgyűjtő íveket, jövő héttől indul a gyűjtés, az MSZP, az LMP, a Kétfarkúak, a Párbeszéd és az Együtt segítségével. 120 napjuk lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik