Budapest, 2016. június 13.
Polt Péter legfőbb ügyész (b) és Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke az Országgyűlés plenáris ülésén 2016. június 13-án.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Közélet

Indul az aláírásgyűjtés a népszavazásért, hogy Matolcsy ne kereshessen többet, mint Áder

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2017. 07. 19. 14:23

A kérdést először az NVB nem hitelesítette, de később a Kúria igen, szerintük ugyanis a kérdés egyértelmű:

Egyetért-e Ön azzal, hogy köztulajdonban álló gazdasági társasággal foglalkoztatási jogviszonyban álló személy onnan származó éves jövedelme a köztársasági elnök tiszteletdíjának éves összegét ne haladhassa meg?

A Kúria szerint tévedett a NVB, amikor határozatában a “foglalkoztatási jogviszony” és a “jövedelem” fogalmak egyértelműsége hiányában tagadta meg a kérdés hitelesítését.

Arra hívták fel a figyelmet, hogy “ha egy adott fogalmat jogszabály külön meghatározás vagy más jogszabályi definícióra utalás nélkül használ, akkor annak a fogalomnak létezik egy általános, mindenki által ismert jelentéstartalma”.

A Kúria – a felülvizsgálati kérelemmel egyetértve – megállapította, hogy mindkét fogalmat több jogszabály külön meghatározás vagy más jogszabályi definícióra utalás nélkül használja.

A kérdést – az NVB határozata szerint “Vágó Gábor magánszemély” (az LMP egyik alapító tagja, volt országgyűlési képviselő) nyújtotta be.

És most ő az, aki kikérte a választási irodától az aláírásgyűjtő íveket, jövő héttől indul a gyűjtés, az MSZP, az LMP, a Kétfarkúak, a Párbeszéd és az Együtt segítségével. 120 napjuk lesz.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

PARKES, AUSTRALIA - JANUARY 12:  Elvis impersonator Dean Vegas prepares to go onstage at the Parkes Leagues Club during the Parkes Elvis Festival January 12, 2007 in Parkes, Australia. The festival, now in it's 15th year is expected to draw over 6,000 people to the small country town for the event. For one weekend every year, Parkes is innundated with Elvis fans, impersonators and performers from around the world. This year's festival will mark the 30th anniversary of the death of Elvis Presley.  (Photo by Ian Waldie/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.