Közélet

Háárec: Netanjahu jön, a Soros-plakátok mennek

A magyar kormány nem akarja, hogy az izraeli miniszterelnök látogatásakor is kint legyenek a zsidó közösség érzékenységét sértő plakátok – írja a napilap.

Az izraeli Háárec napilap cikke Benjamin Netanjahu budapesti látogatásával köti össze a magyar kormány bejelentését, miszerint július 15-én lezárják a Soros György elleni propagandakampányt, és eltávolítják az országot ellepő plakátokat.

A lap megjegyzi, hogy a kormány a bejelentésben nem említette a helyi zsidó közösségek tiltakozását, illetve az izraeli külügy észrevételeit, hanem azt állította, hogy a Soros-ellenes kampány elérte célját, illetve a köztéri politikai hirdetéseket korlátozó törvény július 15-én életbe lép.

A Háárec idézi az atv.hu szerdai cikkét is, melyben egy befolyásos fideszes politikusra hivatkozva állítják: a kormány szeretné, ha az izraeli miniszterelnök látogatásakor már nem lehetne látni olyan plakátokat, amelyek sérthetik a magyarországi zsidó közösség érzékenységét, illetve Orbán Viktor nem szeretné, ha a vizes világbajnokságról elterelné a figyelmet a sorosozás.

A napilap felidézi azt is, hogy Izrael budapesti nagykövete korábban felszólította a magyar kormányt a Soros-plakátok eltávolítására, de az izraeli külügyminisztérium Netanjahu kérésére visszavonta a nagyköveti nyilatkozatot, és csatlakozott az Orbán-kormány Soros Györggyel szembeni bírálatához.

A Háárec azt írja: a 2018-as választás előtt Orbán és a Fidesz sokak szerint nacionalista, rasszista és iszlamofób hangvételre váltott, és azt állítják, hogy Soros civil szervezeteket és liberális csoportokat pénzel, hogy egymillió migránst telepítsen le Magyarországon. A magyarországi zsidó közösség a cikk szerint aggasztónak tartja a kampányt, sajtóbeszámolók szerint több alkalommal is antiszemita feliratokat firkáltak a plakátokra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik