Közélet

Nem tudták megpuccsolni a rákospalotai polgármestert

Meg se jelent a Fidesz a budapesti XV. kerületi önkormányzat testületi ülésén, holott éppen ők kezdeményeztek fegyelmi eljárást a kerületi polgármester ellen. Ahogy arról korábban írtunk, a kormánypárt óvodafelújításba akart fogni, de Hajdu László szerint túlárazott volt a közbeszerzés, ezért nem volt hajlandló elrendelni a pénz kifizetését. A 24.hu-hoz hétfőn juttattak el egy levelet, amelyet Hajdu írt az önkormányzat fejléces papírján és arra kérte a kerületi lakosokat, hogy menjenek el keddi a testületi ülésre és álljanak ki mellette. Szilvágyi László LMP-s képviselő szerint olyan is megkapta a politikai célzatú levelet, aki már kijelentkezett a kerületből és nem tudni, hogy milyen adatbázis alapján dolgoztak, valamint hogy közpénzből fizették-e.

Az ülés tervezett napirendjén szereplő javaslatban a polgármester ellen óvodai és bölcsődei felújításokról szóló határozat végrehajtásának elmulasztása miatt Agárdi János (Fidesz-KDNP) képviselő kezdeményezett fegyelmi eljárást. Rajta kívül Móricz Eszter és Bodó Miklós (Jobbik) lett volna az eljárást lefolytató bizottság tagja.

Az MTI tudósítása szerint Móricz Eszter a teljesen megtelt ülésteremben, a napirendi pontokról szóló döntés előtt mondott hozzászólásában visszautasított minden olyan feltételezést, sajtóban megjelent közlést, amely szerint a Fidesszel bármilyen háttéralkut vagy megállapodást kötött volna. Szocialista képviselőként sem neki, sem a helyi MSZP-nek nincs és soha nem is volt politikai megállapodása a Fidesszel – mondta. Szerinte Lamperth Mónika kerületi jegyző, “Gyurcsány Ferenc egykori belügyminisztere megkezdte a terep előkészítését” ahhoz, hogy “egykori főnöke”, a Demokratikus Koalíció elnöke, Gyurcsány Ferenc Budapest 12. számú választókerületének jelöltje lehessen. Kijelentése kiabálást váltott ki a teremben, majd Móricz Eszter távozott az ülésről. Hajdu László ezt követően bejelentette: Móricz Eszter a távozásával határozatképtelenné tette a testületet, mivel tíz képviselővel már nem szavazóképesek.

A felújításra eredetileg 280 millió forintot kívántak fordítani, de a kerületi gazdasági működtetési központ vezetője jelezte, ennyiért senki nem vállalja a felújítást, csak 77 millió forinttal többért. Ezt ő – mint mondta – nem fogadta el, mert szerinte jelentős túlárazásról van szó, ennek ellenére a többletköltségeket megszavazta a képviselő-testület, ő maga azonban nem. Szavai szerint nem a 77 millió forintról van szó, hanem arról a normáról, hogy “nem a saját pénzünket osztogatjuk”, és “igazi gazda módjára” kell bánni a közösség pénzével. Az sem jelentene zavart, ha megismételnék a közbeszerzést, ugyanakkor azt már nyilvánosan hirdetnék meg.

Szigetvári Viktor, az Együtt választmányi elnöke a Twitteren sajnálkozott azon, hogy a határozatképtelenség miatt az óvodafelújítás is csúszik.

A kerületben politikai patthelyzet alakult ki a 2014-es önkormányzati választás után, mivel a DK-Együtt-MLP-MSZP-PM-RÁTE (utóbbi a Rászorulókat Támogatók Egyesülete nevű kerületi civil szervezetet jelöli) szövetségnek Hajduval együtt csak kilenc embere van a testületben, a Fidesznek meg tíz. Emellett egy jobbikos és egy LMP-s képviselő van az önkormányzatban. A patthelyzet feloldásaként a RÁTE-tag Németh Angéla mellett egy-egy alpolgármesteri széket kapott a Fidesz-KDNP-s Pintér Gábor, illetve Balázs Zoltán, a jegyző pedig a volt szocialista belügyminiszter, Lamperth Mónika lett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik