Közélet

Lex CEU: hazánkba érkezett az a szervezet, amelynek szaván sok fog múlni

Pénteken Budapestre érkezett az Európa Tanács alkotmányjogi tanácsadó testületének, a velencei bizottságnak a küldöttsége, hogy itt helyben is tájékozódjon a CEU-t ellehetetlenítő törvény ügyében – tudta meg a Magyar Nemzet. A küldöttség a CEU-val és a magyar kormány képviselőivel – az oktatási államtitkárral és a közoktatási helyettes államtitkárral – is tárgyalt.

A velencei bizottság szavának nagy lesz a jelentősége. Egyrészt májusban az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Magyarországgal szemben a felsőoktatási törvény átírása miatt. A velencei bizottságnak befolyása van a kötelezettségszegési eljárásra is.

Másrészt, emlékeztet a lap, Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter ígéretet tett arra, hogy amint a velencei bizottság határozatot hoz a lex CEU-ként elhíresült törvénymódosításról, a javaslatokat a magyar kormány figyelembe veszi – ez persze nem jelenti automatikusan azt, hogy módosítja is a törvényt, de akár az is előfordulhat.

Mindenesetre nem őrölnek gyorsan a malmok. A velencei bizottság korábban azt jelezte, várhatóan csak októberre készül el a jelentésével. És a magyar Alkotmánybíróság is csak ősszel tűzi napirendjére a törvény normakontrollját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik