Közélet

A Kétfarkúak virágot ültettek a dunaújvárosi mozi romos épületéhez, először örült a mozi, majd kitört a patália

Egészen csehovi az, ami történik a Dózsa Mozicentrumnál. A csinovnyik halálában olvasni ilyet, de kiderült, Magyarországon ez a valóság. Mikrotörténet virágokról, romos épületről, politikáról.

Facebook

Vasárnap este 8 előtt egy perccel végre jó hír jelent meg a magyar nyelvű interneteken, egy nyilvános posztban, ami a cikk írásakor még elérhető:

Valakik ma virágot ültettek a mozi oldalba. Köszönjük. Csak így tovább. Van meg helyünk, ahova lehet ültetni. Ezen felbuzdulva mi is ültetünk par tővel valahova az épülethez. Legyen ez a legvirágosabb épülete Dunaújvárosnak.

Még egy szmájli is odakerült a poszt végére és tényleg jól néz ki a virág, már amennyire egy eszméletlenül romos épület virágokkal jól nézhet ki. Elsőre nem is mozit mondanánk, annyira lepusztult a hely, inkább kórházat.

De elhamarkodott volt az öröm, a kommentszekcióban kiderült, hogy mi történt:

„Tehát szeretném tisztázni a helyzetet. Nem politikai akció volt, de szervezetünk neve MKKP-Dunaújváros. A várost szeretnénk szebbé tenni! Nem csak a mozi épülete borult virágokba, hanem a mögötte lévő virág ládák is, melyekbe a Magyar Kétfarkú Kutya Párt biztosított virágot. Továbbá eltakarítottuk a legtöbb cigi csikket, a faágakat és a törött üvegeket is. A célunk egy élhetőbb város létrehozása és nem a szavazatok megvásárlása. Nyílván ettől nem fognak többen ránk szavazni, de mennyivel szebb például a hátsó rész most?”

Erre valami eltört a mozi oldalát szerkesztőben:

Szóval ez egy politikai akció volt?!?!?!?!?!?!?! Ebben az esetben tisztelettel megkérem a növények telepítőit, hogy a növényeket vigyék el máshova, holnap reggelig.

Méltatlannak tartjuk, hogy napi politikai gúny tárgyát képezi a mozi. Az elmúlt években a felszámolástól és a bezárástól mentettük meg a város legnagyobb jelentőségű kulturális intézményét, nehéz és kemény munkával, rengeteg áldozat árán.

Nagyon szeretnénk, ha a város mozija napi politikai játszmák színtere, tárgya lenne.

A belső felújításokat javarészt magunk végeztük el. A város önkormányzata és hivatalai, szolgáltatói kiemelt fontossággal kezelik a mozit érintő kérdéseket. Hat-nyolc évvel ezelőtt a mozi erősen botrányhős volt, manapság a legkorszerűbb vetítéstechnikával kínálja pontosan azokat a filmeket, amelyeket a nagy mozihálózatok. A város talán egyetlen világszínvonalú kínálatot felmutató intézménye lett belőle, hála az üzemeltetéssel foglalkozó kollektívának és a támogatásokat, segítségeket nyújtó magánszemélyeknek, cégeknek, hivataloknak, önkormányzatnak, képviselő testületnek.

A politikai viccelődés ránk, a missziót teljesítő közösségre nézve megalázó és felettébb zavaró, visszataszító.

A város legnagyobb jelentőségű kulturális intézménye nem lehet vicc, gúny, vagy politikai üzengetés, karrier építés tárgya, alapja, témája. EZ A FAJTA POLITIKAI SÁRDOBÁLÁS MÉLTATLAN A MAGYAR FILMES KULTÚRA MÚLTJÁHOZ, JELENÉHEZ, JÖVŐJÉHEZ ÉS MÉLTATLAN A DUNAÚJVÁROSI DÓZSA MOZICENTRUMHOZ, MINT INTÉZMÉNYHEZ.

Ha valaki tenni szeretne a moziért, kérdezzen meg minket, szívesen bevonjuk az akciókba. Nálunk a dolgos kezeknek mindig jut lehetőség…

Amúgy pár hónapon belül megkezdődik a mozi épületének teljes körű felújítása. Mindez állami támogatással, komoly hivatalos szakmai szerepvállalással és a döntéshozók teljes körű egyetértésével. Minden egyes fázisba minket is bevonnak, a véleményünket, ötleteinket, tapasztalatainkat a megbízott csapat beépíti a koncepciókba, tervekbe, elképzelésekbe. Így azt tudom mondani, hogy az akció szervezői nyitott kapukat döngetnek. Talán érdemes lett volna előtte tájékozódni, mondjuk tőlünk. Azt hiszem, hogy nálunk senki nem tud többet a moziról jelenleg.

Kérem, hogy mindenki értse meg és tartsa tiszteletben a mozi, mint kulturális intézmény jelentőségét és a társadalmi helyzetét. Valamint az ebből fakadó lehetőségeket, vagy azok hiányát.

Mielőtt valaki politikai jelzőket aggatna rám, jelzem, hogy igen van politikai véleményem, meggyőződésem, DE ezt a bejegyzést a kikapcsolódni vágyó vendégeink, a mozikultúra, a kollégáim, a mozi segítői, támogatói tisztelete és a szakma iránti alázat íratta velem.

Kérem, hogy ezt az érintettek tartsák tiszteletben és a jövőben tartózkodjanak a mozi és a bármilyen jellegű vicceskedés, sárdobálás össze keverésétől.

Facebook

 

És hogy mi a történet vége?

A mozi kommentben azt írta, hogy:

Ezt a posztot hétfőn délelőtt tízkor törölni fogom. Szándékunk ellenére itt is megjelent az orszgáosan jelenlévő facebook fröcsögés.

És ezzel meg is oldódott minden. Ja, nem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik