Közélet

Izraeli lap: Orbán megelőzné szavazóinak átpártolását a Jobbikhoz

A Háárec című izraeli napilap a Horthy Miklós megítélése körüli vitával kapcsolatban címlapján közölt cikket vasárnap, Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök közelgő magyarországi látogatásával összefüggésben.

A Háárec szerint Izrael csak enyhén tiltakozott, és elfogadta a gyenge magyarázatot azzal kapcsolatban, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök kivételes államférfiúnak nevezte a nácikat segítő Horthy Miklós kormányzót, nem akarta ugyanis megzavarni Benjámin Netanjahu két és fél hét múlva esedékes budapesti látogatását.

A lap ismertette a Jad Vasem, az izraeli holokauszt emlékmúzeum Horthyval kapcsolatos, Izraelben hivatalosnak tekinthető álláspontját. Eszerint Horthy antiszemita politikát követett, az évek során számos zsidóellenes törvényt fogadott el, Adolf Hitler szövetségese volt, és a második világháború idején együttműködött a nácikkal.

A Háárec szerint Orbán Viktornak a 2018-as választást megelőző, szélsőségesen nacionalista és rasszista kampánya részeként hangzottak el a Horthyról szóló szavak, hogy megelőzzék pártja szavazóinak átpártolását a Jobbikhoz.

A lap emlékeztet arra, hogy a magyar kormányfőnek közeli tanácsadója volt Arthur Finkelstein amerikai politikai tanácsadó, aki 1996 és 1999 között az izraeli Likud párt és Benjámin Netanjahu kampányát is segítette, majd tevékeny részese volt a Likud és a Jiszrael Bétéu (Izrael a Hazánk) párt közös, 2013-as kampányának.

A Háárec arra is utalt, hogy Orbán Viktor kijelentéseit bírálta a magyar zsidó hitközség, a világ zsidóságát képviselő ernyőszervezet, a World Jewish Congress (WJC), valamint a washingtoni holokauszt emlékmúzeum. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik