Közélet

Szijjártó Európa utolsó diktatúrájának állami tévéjében osztotta Brüsszelt

Múlt csütörtökön tartották a Közép-európai Kezdeményezés (KEK) külügyminiszteri csúcstalálkozóját a 18 tagországot tömörítő szervezetet jelenleg elnöklő Belarusz fővárosában, Minszkben.

A Belarusz1 állami tévécsatorna megragadta az alkalmat és interjút készített Szijjártó Péterrel.

A Heti Válasz azt írja, a mindössze hétperces beszélgetésben a külügyminiszter kifejti, hogy intenzívebb kapcsolatra lenne szükség Belarusz és az Európai Unió között, hiszen „ha az EU legalább részben vissza akarja szerezni a versenyképességét”, akkor fejleszteni kell a kelet–nyugati együttműködést, ebben pedig szerinte az Európa utolsó diktatúrájaként emlegetett ország lehet „az ideális híd vagy legalábbis a hídépítő”.

A beszélgetés végén rákérdeznek a kvóták elutasítása miatt Magyarországgal szemben is megindított EU-s kötelezettségszegési eljárásra, amire Szijjártó azt mondta:

Európai Unió képmutatással kezeli a migránsügyet. Másfél millió papírok nélküli migránst engedett be a területére, bármiféle ellenőrzés vagy szabályozás nélkül. Senki nem ellenőrzött senkit. Nem tudjuk, kik ezek az emberek, miért jöttek, és mik a terveik. Egyértelmű, hogy ez nagy kockázat.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik