Közélet

Megkérdezték Orbánt, hogyan ellenőrizhető, hányan küldték vissza a konzultációt

A miniszterelnök hivatala szerint a konzultáció sikerét az mutatja, hogy soha nem látott számban vettek részt benne a magyarok.

Írásbeli kérdést intézett a miniszterelnökhöz az „Állítsuk meg Brüsszelt” szlogennel zajló nemzeti konzultáció kapcsán Hadházy Ákos, az LMP társelnöke. A politikus leszögezte: a konzultáció a Brüsszel és a civilek elleni hangulatkeltésen kívül alkalmatlan másra, így a magyar emberek valós véleményének megismerésére is, azt szemérmetlen közpénzherdálásnak nevezte.

Hadházy arra volt kíváncsi, hogy hogyan, milyen módszerrel, hányan, kik és hogyan értékelték a beérkezett válaszokat, hány munkaórát fordítottak erre, és hogyan ellenőrizhető, hogy azt Orbán Viktor állításának megfelelően valóban 1,680 millióan küldték vissza. Azt is megkérdezte, minthogy a cél Brüsszel megállítása volt, pontosan miben fogható meg a konzultáció sikere. Az LMP-s politikus emellett lehetőséget kért arra, hogy a visszaküldött konzultációs íveket, beleértve az interneten beküldött válaszokat, megtekinthesse.

Orbán Viktor nevében Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára válaszolt. Szerinte a konzultáció sikerét az mutatja, hogy soha nem látott számban vettek részt benne a magyar állampolgárok.

Kifejtette: a konzultációs levelek megszemélyesítését a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató (NISZ) Zrt., a kézbesítést a Magyar Posta Zrt. végezte. Ezután a postán keresztül érkeztek vissza a válaszküldemények, melyeket a NISZ munkatársai bontottak fel, a gépi feldolgozást és kiértékelést a NISZ leányvállalata, a Kopint-Datorg Kft. végezte el.

Dömötör sajnálatát fejezte ki, hogy az ellenzéki politikus „most is csak a konzultáció intézményét támadja ahelyett, hogy állást foglalt volna a kérdésekben”. Emellett az írásbeli válasz műfaját az LMP ekézésére használta fel, azt állítva, hogy ha az LMP-n múlna, megindulnának a betelepítési programok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik