Közélet

Harcba küldik Orbánt az időjárás ellen

Kormányzati intézkedéseket sürget az LMP a klímaváltozás okozta szélsőséges időjárás miatt.

A párt frakcióvezető-helyettese a többi közt erdőtelepítést, környezetkímélő mezőgazdasági termelést javasolt budapesti sajtótájékoztatóján. Schmuck Erzsébet úgy vélte, a kabinet többéves lemaradásban van az éghajlatváltozási stratégia megvalósításában, noha már “a bőrünkön érezzük” a klímaváltozás következményeit.

Mint korábban megírtuk, az éghajlatváltozási stratégiát 2008-ban fogadták el, a Fidesz négy éve ígérte megújítását. „Az új stratégia bemutatja majd az éghajlatváltozás várható magyarországi hatásait, továbbá meghatározza az üvegházhatású gázok hazai kibocsátás-csökkentésének, az éghajlatváltozás hazai hatásaihoz való alkalmazkodásnak, valamint az ezekkel kapcsolatos szemléletformálásnak a céljait, illetve az azok eléréséhez szükséges cselekvési irányokat is.

Melyik a legjobb NEMZETI? Szavazzon!
A 2010-es kormányváltást követően egy olyan át- és elnevezési hullám indult el hazánkban, amikor minden program, stratégia, fogalom és esemény elé már illik odatenni azt, hogy nemzeti. Összeszedtük a legjobb tízet ezekből.

Az ellenzéki politikus szerint nemcsak az aszálykárt szenvedettek támogatására van szükség, hanem azok megsegítésére is, akiknek autójukban, otthonukban esett kár például egy jégesőnél. A zöldfelületeket a településeken is növelni kell, azok ugyanis hozzájárulnak a hőmérséklet csökkentéséhez, élhetőbbé teszik a városokat – mondta.

Schmuck Erzsébet leszögezte: a kormánynak “a szép szavak” helyett végre cselekednie kellene.

Orbán: Sokkhatás alatt vagyok
Az asszonyok döntik el, mi lesz, mondta. "Ha van magyar gyerek, van magyar jövő." De nem ezért van sokkos állapotban.

 

Néhány éve a fejlesztési tárca a Nemzeti Alkalmazkodási Központ közreműködésével elvégezte a 2008-ban elfogadott első stratégia felülvizsgálatát és a szakpolitikai vitaanyag riasztó képet vázolt, például azt, hogy 2050-ig több mint 30 nappal növekedhet a hőségriadós napok száma, a század végére télen a csapadék 15-20 százalékkal növekedhet, míg nyáron akár 30 százalékkal csökkenhet.

idojaras(430x286)(1).jpg (időjárás, ősz)
Bekavar a magyar jövőbe az időjárás: fajok halhatnak ki
Hamarosan a kormány elé kerülhet a második Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia tervezete. A fejlesztési tárca klímapolitikáért felelős államtitkársága a Nemzeti Alkalmazkodási Központ közreműködésével végezte el a 2008-ban elfogadott első stratégia felülvizsgálatát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik