Közélet

Brüsszel pénze kedves lett L. Simonnak

Pár tízmilliónyi uniós támogatásból szépítik a fenntartható vidéket a volt kulturális államtitkár és neje cégei. Más fideszesek vagy pártközeli emberek is jól jártak a gyűlölt Brüsszel pénzével mostanság.

Egész oldalas összeállítással jelentkezett hétfői számában a Magyar Nemzet: a pártirány szerint unióellenes fideszes politikusok uniós pénzből történő tőkésedését járták körül. A legfőbb anyag L. Simon Lászlóról, egykori kulturális államtitkárról szól, akinek cége, a Simon és Simon Mezőgazdasági Kft. 32 millió forintot kapott az EU vidékfejlesztési programjából.

A lap a kormányzati pályázati portálra hivatkozva arról ír, a képviselő és felesége tulajdonában álló cég pályázatáról tavaly áprilisban döntöttek, de a pénzt még nem kapták meg. L. Simon nejének Agárdi Aratrum Kft. nevű vállakozása ettől függetlenül több mint 35 millió forintot nyert. A két cég az agrár-környezetgazdálkodási kifizetés című pályázaton nyert amúgy.

A fenntartható fejlődést megcélzó támogatás területalapú, de pályázni kell rá, bírálóbizottság dönt róla.

Horváth Istán cége is az L. Simonéknak kedvező pályázaton nyert 47 millió forintot. A Bikácsi Agrár Kft. amúgy a fideszes politikus feleségéé, a pénz még ők sem kapták meg. Ők 27 milliót nyertek még eghy trágyatároló építésére is, így összesen 70 millióhoz jutottak.

Megemlítik még, hogy a politikusfeleségek közül L. Simoné nyerte eddig a legtöbb uniós támogatást, 23,7 millió forintot, őt követi Horváth-é 21 millióval, a harmadik Bánki Erik neje 18,5 millióval. Mindeközben azért Mészáros Lőrincnek is lehullott egy 75 milliárdos vasúti tender, Matolcsy György MNB-elnök fia, Ádám pedig 2,5 millió forintot nyert egy uniós pályázaton cégének, a Balaton Bútorgyárnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik