Közélet

Jó napot, egy fuvar lenne a Bécsi útról a Tbiliszi térre!

Végre lesz Ljubljana tér Budapesten, de vajon milyen egyéb fővárosokról neveztek el teret, utcát, közt Budapesten?

Tarthatatlan állapotokat szüntetett meg Budapest, amikor pótolta az űrt, és elnevezett egy közterületet végre egy szlovén településről. Sőt a szlovén nagykövet szerint semelyik közterületnevünk nem volt eddig köthető Szlovéniához. De ennek végre vége, a Fővárosi Közgyűlés ugyanis elfogadta, hogy a fővárosukról, Ljubljanáról nevezzenek el egy eddig névtelen teret a XI. kerületi Forgalmi utcánál, az újjáépített budafoki villamosremíz mellett. Itt:

Meg is lódult a fantáziánk, vajon hány olyan közterület lehet Budapesten, amit valamely ország fővárosáról neveztek el. Meglepően sokat és meglepően egzotikusakat találtunk. Lássuk először a környező országok fővárosait!

Itt van mindjárt az 1920-ig magyar város (sőt a török megszállás idején és utána jó ideig kvázi főváros) Pozsony. Budapesten a mostani szlovák fővárosról nem is egy közterület van elnevezve. Talán a leghíresebb Újlipótváros főutcája (XIII. kerület, ld. a mellékelt műholdképen), de

Szóval a legnépszerűbb közterületnév, ha a fővárosokat tekintjük, Pozsony: 7 utcát számoltunk össze belőle.

Nem megyünk sokkal messzebb, következzen az osztrák főváros, Bécs. A legfontosabb közterület a II. kerületből, a Zsigmond tértől induló, majd a III. kerületen át a városhatárig haladó Bécsi út, ami nem mellesleg a 10-es főút bevezető szakasza (ld. a lenti térképen). A következő Bécsi utca az V. kerületben, a Belvárosban található, a Kálvin tértől induló tengely folytatása ez a Szervita és az Erzsébet tér között. Akad egy harmadik Bécsi utca Újpesten (pontosabban Istvántelken) is, ráadásul egy olyan negyedben, ahol csomó, fővárosról elnevezett utca van.

Ha már így megyünk körbe, épp Ljubljana jönne, de ezt már letárgyaltuk feljebb. Következzen tehát a horvát főváros, Zágráb. A városról egy X. kerületi (valahol Kúttő és Gyárdűlő között) utcát neveztek el, ami párhuzamos az Üllői úttal. Ebből nyílik több kurta utcácska, ami épp az Üllőit köti össze a Zágrábi utcával, az egyiket pedig stílszerűen Zágrábi köznek nevezik.

A következő a szerb főváros, Belgrád, amit a budapestiek zöme egyből az V. kerületi Belgrád rakparthoz kapcsol, aminek a Dunakorzó is egy szakasza. Érdekesség még, hogy Belgrád régi neve Nándorfejérvár, és a XI. kerületben, Kelenföldön erről is neveztek el egy utat és egy közt is.

A sorban Románia következik, és az általában hűvös román-magyar viszonyok miatt meglepő módon igenis létezik Bukarest utca Budapesten. Méghozzá a Kosztolányi Dezső térnél, a XI. kerületben. Régen ezernyi Volán- és BKV-busz végállomása volt itt, de mára a zömüket áthelyezték az Etele térre.

Körbe teljesen nem tudunk menni, Kijevről nem találtunk elnevezett közterületet. A térségből legendás volt a Széll Kálmán térré lett Moszkva tér, amiért Tarlós Istvánék viszont kárpótolták a baráti Oroszországot: elnevezték Moszkva sétánynak a vizes vb-re épült Duna Aréna melletti folyóparti sétautat. Érdekes, hogy a Google Maps cikkünk írásakor még nem ismerte ezt a féléves névváltozást.

Ha már térség, akkor népünk nagy barátja, Lengyelország se maradjon ki. Ugyanis létezik egy Varsó utca Budapesten, egy köpésre a XIV. kerületi, zuglói városházától, itt:

Külön nem rakjuk be újra meg újra ugyanazt a térképet: mint fentebb említettük, Újpesten van egy hatalmas fővárosos blokk, van itt elnevezve utca Athénról, Ankaráról, Berlinről, Szófiáról, Brüsszelről (!), Bernről, Párizsról és a már említett Bécsről is (sőt van még egy Párizsi utca az V. kerületben is). Íme még egyszer a csodás negyed:

Ha már Dél-Európa, érdemes megemlékezni róla, hogy a felújított, újjáépített MOM Parkban egy sétányt Lisszabonról neveztek el. Az olasz főváros ellenben kissé határeset, mert a Római név alatti közterületek inkább a hajdanvolt birodalomra utalnak, mint a fővárosra. Hol máshol, mint a III. kerületben, a Pók utcai lakótelepen létezik egy Római tér, de a legfontosabb és legismertebb a hamarosan körbegátazandó Római part.

Skandináviát ellenben pácban hagyta a magyar nemzet: sehol egy Stockholm sétány, egy Koppenhága körönd vagy egy Reykjavíki lépcső, egyedül a finn fővárosról, Helsinkiről neveztek el egy utat, de egyből egy baromi fontosat, az 5-ös főút bevezetőjét.

A végére következzen két egzotikum, miután jeleztük, Európán kívül szinte nem is neveztünk el fővárosokról se teret, se utcát, se Pekingről, se Washingtonról. Tudta-e például, hogy a Hungária körút hónaljában lévő pici MÁV-telepen épült egy templom, a körötte lévő teret pedig a grúz fővárosról, Tbilisziről nevezték el? De azért a személyes kedvencünk mindig egy nagyon furcsa zárvány marad, ahol a szerkesztőségünk is megbújik: az Uruguay fővárosáról elkeresztelt Montevideo utca.

 

Igaza van-e a szlovén nagykövetnek?

Nos, nem teljesen, igenis vannak Szlovéniához köthető közterületi elnevezések Budapesten. Ilyen a II. kerületi, a Törökvész és a Ferenchegy utat összekötő Vend utca. Vendeknek Magyarországon az itteni szlovén kisebbséget nevezik, akik zömmel Vas megye őrségi fertályán laknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik