Közélet

Polt surranópályán sem lett professzor, az ELTE tanárai megtorpedózták

Egyetemi magántanár lehetett volna a legfőbb ügyész, csak így nevezhetik profnak. De a Kari Tanácsot megosztotta a javaslat.

Polt Péter legfőbb ügyész kalandos életpályájának egyik fontos része, ahogy sorra megszerezte a szakmai és tudományos minősítéseket, fokozatokat. 1980-ban diplomázott az ELTE jogi karán, 1985-ben egyetemi adjunktus lett, 2006-ban címzetes egyetemi tanár, 2011-ben megszerezte a doktori, azaz Ph.D. címet, 2012-ben pedig docens lett. Nagy hiány, hogy a professzori cím nincs még a neve mellett.

Az olykor Matolcsy György jegybankelnökkel jókat beszélgető Polt tehát nem egyetemi tanár (ugyan habilitált, de nem oktat főállásként, ezért nem lehet az), csak címzetesként kapta meg ezt a címet, ami egyfajta kitüntetés a felsőoktatásban. Az egyetemi hierarchiában fontos szerepe van, ki használhatja a professzori címet teljesen jogosan, és a címzetes egyetemi tanár nem ilyen. Az egyetem adhat egyetemi magántanári címet, amivel már teljes joggal használhatja a professzori címet. Erre történt nemrég egy kísérlet.

Méghozzá úgy, hogy az ELTE-ÁJK Kari Tanácsa által június 13-án és 20-án, két részletben megtartott rendes ülésén határozott arról, hogy többek között Polt “közalkalmazotti jogviszonya a közeljövőben megszűnik”. Ezek után arról szavazott a tanács Menyhárd Attila dékán előterjesztésére, hogy Polt egyetemi magántanári címet kapjon.

A dolog valószínűleg nem kevés vitát szült, ugyanis 14-en szavaztak mellette, 13-an ellene, 3-an pedig érvénytelen szavazatot adtak le. Hozzá kell tenni, hogy a többi szavazásnál, ahol másoknak más címekről szavaztak, mindenhol egyhangú volt a szavazás, csak ebben az esetben nem.

És ezzel nincs vége: Polt ügyében a Kari Tanács több tagja újraszámolást kezdeményezett. Az újraszámolás ugyan nem hozott változást az arányokban, de a szavazatszámláló bizottság kijelentette, a szavazólap nem felelt meg a formai követelményeknek. Ráadásul az érvénytelen szavazatok száma is kihatott a határozathozatalra, és tévesen vették figyelembe a 13-i ülésen azokat, a Kari Tanács ismételt állásfoglalását kérték a Szenátusnak való továbbküldéshez.

Végül a dékán előterjesztésére levették a napirendről ezt a pontot (22 igen és 1 tartózkodás mellett), és ezt a következő ülésen tárgyalják újra.

(Az első bekezdésben említett adatok forrását ld. idekattintva).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik