Közélet

Újra nekifutnak a plakáttörvénynek

Áder visszadobta, mert a kétharmados részek nélkül nem volt sok értelme. Pénteken az egyszerű többség is elég lesz.

Rendkívüli ülést tart a kormánypártok kezdeményezésére ma az Országgyűlés. Egyetlen jogszabály lesz napirenden: a múlt héten hiányosan megszavazott, majd a köztársasági elnök által megfontolásra a Háznak visszaküldött úgynevezett plakáttörvény-javaslat.

Az ülés napirend előtti felszólalásokkal kezdődik délelőtt 11 órakor, majd a Ház megvitatja az „átlátható kampánytevékenység érdekében szükséges” módosításokról szóló törvényjavaslathoz, vagyis a plakáttörvényhez érkezett változtatásokat.

A jogszabályt, amely szigorítaná a politikai plakátok kihelyezését, a Ház múlt szerdán egyszer már elfogadta, ám csupán az egyszerű többséget igénylő részeket szavazták meg, a sarkalatos passzusokhoz nem volt elegendő támogatás.

Az így hiányosan elfogadott javaslatot másnap a köztársasági elnök megfontolásra visszaküldte a parlamentnek.

A Ház ismét szavaz a változtatásról, majd interpellációkra, azonnali kérdésekre és kérdésekre is sor kerül – tudósít az MTI.

Mint korábban megírtuk, a kormány úgy módosít a törvénytervezeten, hogy a kétharmados többséget igénylő részeket átalakítják, hogy azokat egyszerű többséggel is meg lehessen szavazni. Így Orbán Viktornak sem kell hazautaznia a szavazásra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik