Közélet

Se a szakszervezeteknek, se az önkormányzatoknak nincs helyük a tankerületi tanácsokban

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

hírszerkesztő. 2017. 06. 23. 08:10

A javaslattevő testület tagjait a miniszter fogja jóváhagyni.
Korábban a témában:

A miniszter által jóváhagyott tagokkal, a szakszervezeteket kihagyva hozna létre tankerületi tanácsokat a kormány – írta meg a Magyar Nemzet. Ezekre a testületekre azért van szükség, mert a helyi önkormányzatoknak hivatalosan nem sok kapcsolatuk maradt az iskolákkal, ám az 59 tankerületi központ mellé felállított 59 tankerületi tanács biztosítaná, hogy a központok a helyi szakemberekkel közösen vitassák meg az intézményekkel kapcsolatos ügyeket.

A koncepció szerint a tanácsoknak javaslattevő, véleményező, tanácsadó szerepe lesz, azokat „szükség szerint, de évente legalább kétszer” kell összehívni. Minden tankerületi tanácsnak kötelező lesz működtetnie egy állandó antiszegregációs munkacsoportot is.

A tanácsokban helyet kapnak az illetékes tankerületi központok vezetői, emellett a Klebelsberg Központ által javasolt, de azzal foglalkoztatotti jogviszonyban nem álló személyek (tanácsonként 1 fő), a Nemzeti Pedagóguskar által delegált szakemberek (tanácsonként 1 fő), valamint az oktatásért felelős miniszter által felkért személyek (2-4 fő). Az utóbbiaknak a következő szervezetek tagjainak kell lenniük: az országos önkormányzati szövetségek, az Országos Nemzetiségi Önkormányzatok Szövetsége, a tankerületi központ által fenntartott intézményekben működő diákönkormányzatok és a Nagycsaládosok Országos Egyesülete.

A szakszervezetek részvételére nem számítanak, ahogy a helyi önkormányzatok vagy megyei közgyűlések szereplőire sem.

A rendeletmódosítás az iskolaigazgatók kinevezésén is változtatna. Eddig a tankerületi központok a Klebelsberg Központnak tettek javaslatot az igazgatók személyére, ezt továbbították az oktatásért felelős miniszternek. Mostantól viszont a Klebelsberg Központot kihagynák a folyamatból, ehelyett a tankerületek egyenesen Balog Zoltánnak jeleznének.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2017. október 23.
Orbán Viktor miniszterelnök az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapján tartott állami ünnepségen a Terror Háza Múzeum előtt 2017. október 23-án.
MTI Fotó: Kovács Tamás
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.