Közélet

Se a szakszervezeteknek, se az önkormányzatoknak nincs helyük a tankerületi tanácsokban

A javaslattevő testület tagjait a miniszter fogja jóváhagyni.

A miniszter által jóváhagyott tagokkal, a szakszervezeteket kihagyva hozna létre tankerületi tanácsokat a kormány – írta meg a Magyar Nemzet. Ezekre a testületekre azért van szükség, mert a helyi önkormányzatoknak hivatalosan nem sok kapcsolatuk maradt az iskolákkal, ám az 59 tankerületi központ mellé felállított 59 tankerületi tanács biztosítaná, hogy a központok a helyi szakemberekkel közösen vitassák meg az intézményekkel kapcsolatos ügyeket.

A koncepció szerint a tanácsoknak javaslattevő, véleményező, tanácsadó szerepe lesz, azokat „szükség szerint, de évente legalább kétszer” kell összehívni. Minden tankerületi tanácsnak kötelező lesz működtetnie egy állandó antiszegregációs munkacsoportot is.

A tanácsokban helyet kapnak az illetékes tankerületi központok vezetői, emellett a Klebelsberg Központ által javasolt, de azzal foglalkoztatotti jogviszonyban nem álló személyek (tanácsonként 1 fő), a Nemzeti Pedagóguskar által delegált szakemberek (tanácsonként 1 fő), valamint az oktatásért felelős miniszter által felkért személyek (2-4 fő). Az utóbbiaknak a következő szervezetek tagjainak kell lenniük: az országos önkormányzati szövetségek, az Országos Nemzetiségi Önkormányzatok Szövetsége, a tankerületi központ által fenntartott intézményekben működő diákönkormányzatok és a Nagycsaládosok Országos Egyesülete.

A szakszervezetek részvételére nem számítanak, ahogy a helyi önkormányzatok vagy megyei közgyűlések szereplőire sem.

A rendeletmódosítás az iskolaigazgatók kinevezésén is változtatna. Eddig a tankerületi központok a Klebelsberg Központnak tettek javaslatot az igazgatók személyére, ezt továbbították az oktatásért felelős miniszternek. Mostantól viszont a Klebelsberg Központot kihagynák a folyamatból, ehelyett a tankerületek egyenesen Balog Zoltánnak jeleznének.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik