Közélet

Kivonják a forgalomból a felújított metrókocsikat

Kivonják a forgalomból az összes felújított orosz metrókocsit a Nemzeti Közlekedés Hatóság utasítására – értesült az Index. Az információt Bolla Tibor, a BKV vezérigazgatója is megerősítette a lapnak.

Az intézkedés értelmében péntek délutántól csak a régi orosz metrószerelvények közlekednek a 3-as metró vonalán. Azt nem tudni, hogy az átmeneti időszak meddig tart. Az Index kérdésére Bolla elmondta, hogy van elég tartalék a rendszerben, így nem kell módosítani a menetrenden, nem kell járatritkulásra számítani.

A BKV péntek délután kiadott közleményében azt írta, hogy folyamatos egyeztetéseket folytatott az M3 korszerűsített metrószerelvények meghibásodásairól, műszaki állapotáról, majd

“az elmúlt időszak utaskellemetlenséget okozó eseményeinek figyelembevételével”

döntöttek a szerelvények átmeneti kivonásáról.

A vizsgálatok teljes körűek lesznek, ennek megfelelően ki fognak terjedni az egyes berendezések, alkatrészek ellenőrzésére, a műszaki, forgalmi személyzet beavatkozásaira és a funkcionális működésekre is. Ezeknek a vizsgálatoknak az elvégzésére szerelvényenként várhatóan 4-8 napra lesz szükség, így optimális esetben az első szerelvény akár már a jövő hét második felében újból forgalomba állítható lesz.

Legutóbb pénteken reggel hibásodott meg a 3-as metró, amikor a Nyugati pályaudvarnál leálltak a felújított szerelvények, az utasok percekre a kocsikban ragadtak. A Közlekedő Tömeg nevű civil szervezet szerint ezzel életveszélyessé váltak a kocsik. Az esetet követően a BKV bejelentette, hogy 800 millió forintos kötbérigényt nyújt be a metrókocsik felújítását végző Metrovagonmash nevű orosz cég felé.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik