Közélet

Nagy baj van, meg kell menteni a veszprémi kézilabdát

Csődhelyzet, azaz fizetésképtelenség nincs ugyan a Bajnokok Ligája bronzérmesénél, de azonnali megoldásra váró, jelentős pénzügyi probléma igen. Ez már a kézilabdaklub új tulajdonosára, a Duna Aszfaltra vár.

Mészáros Lőrinc köréhez kerül a veszprémi kézilabdacsapat, miután a Duna Aszfalt Kft. többségi részesedést szerez a Veszprém Handball Team Zrt.-ben – írtuk meg kedden a Gazdasági Versenyhivatal honlapjára hivatkozva. A GVH egy nap alatt zöld utat is adott az üzletnek.

Itt a bizonyíték: Mészáros Lőrinc köréhez kerül a veszprémi kéziklub
A Duna Aszfalt Kft. többségi részesedést szerez a klubot működtető vállalkozásban.

Az új tulajdonosi képviselők eztán azonnal száműzték Simicska Lajost – a korábbi támogatónak, évtizedes törzsszurkolónak, a Fidesszel összekülönbözött milliárdosnak nem hosszabbították meg a veszprémi sportcsarnokban vásárolt páholybérletét.

Miért van szükség a régi emberek eltakarítására, a tulajdonrész vásárlásra?

Azon lehet vitatkozni, hogy a Veszprém idei bajnoki címe, kupagyőzelme, SEHA Liga-beli második helye és Bajnokok Ligája-bronza szakmai siker-e, vagy a klub elmaradt a várakozásoktól. Azon viszont nem érdemes, hogy a négy színtéren való megfelelési kényszernek, az irdatlan meccsszámnak az átlagosnál nagyobb játékoskerettel tudott megfelelni a csapat. A 46 kézilabdázó, edző, stábtag bérezése, utaztatása pedig sokba kerül. Nagyon sokba.

A 2016-os egyszerűsített pénzügyi beszámoló szerint 2,7 milliárd forint bevétele volt a Veszprémnek, miközben több mint 3,2 milliárdot költött. Ez a legtehetősebb magyar labdarúgóklubok, így a Videoton és a Ferencváros költségvetésével vetekszik.

Ám amíg klubfutballban ennyi édes kevés az európai középmezőnyhöz, addig klubkézilabdában elég a világszínvonalhoz.

Kézilabda Final Four: Bakony az én Párizsom
Egyöntetű állítások szerint a PSG a leggazdagabb kézilabdaklub a világon. Pedig dehogy. Íme a bizonyíték, hogy a Veszprém pénzügyileg veri a PSG-t.

A 3,2 és a 2,7 milliárd különbsége, egészen pontosan 548 millió forint az üzemi hiány, ami adófizetéssel, valamint pénzügyi tevékenységen elszenvedett veszteséggel 566 milliós adófizetés utáni veszteséggé kerekedik. Veszprémben 2015-ben is hasonló számokkal zárták az évet.

A klub rövid lejáratú kötelezettségállománya a tavalyi év végére megközelítette az 1,8 milliárd forintot (nincs részletezve az összetétele, hogy ebből mennyi például a rövid lejáratú bankhitel, mennyi a szállítói tartozás, és így tovább).

Ez azt jelenti, hogy csődhelyzet, fizetésképtelenség nincs ugyan Veszprémben, de azonnali megoldásra váró, jelentős pénzügyi probléma igen.

A 2016-os pénzügyi év zárásakor készült független könyvvizsgálói jelentés felhívja a zrt. vezetésének figyelmét arra, hogy

  • a saját tőke a tavalyi veszteség miatt mínuszba, a törvényi követelmény alá esett,
  • ezért május 20-tól számítva nyolc napon belül a zrt. közgyűlésének (mint a tulajdonosok szervének) döntenie kell a helyzet rendezéséről: vagy tőkét kell bevonni a cégbe, vagy le kell szállítania az alaptőkét,
  • a törvény előírja, hogy három hónapon belül végre is kell hajtani a döntést, azaz forráshoz kell jusson a klubot működtető zrt.

A könyvvizsgálói jelentésben olvasható, hogy kötelező érvényű ígéret van arról, hogy a zrt. vezetése még az idén rendezi a negatív tőkemutatókat.

A tulajdonosok azért dönthettek a tőkebevonás mellett, mert – mivel a sportszakmai ambíciók nem változtak, továbbra is Bajnokok Ligája-győztes alakulat építése a törekvés – nem is cél a költségcsökkentés. És ezért jelenhetett meg a GVH-nál június 19-én a Duna Aszfalt Kft. mint vevő.

A zrt. pénzügyi jelentésében részletezve van, hogy mennyi egyedi nagy bevétel érkezett a múlt évben. Elgondolkodtató, hogy úgy jött össze az összességében 566 millió forintos veszteség, hogy

  • 460 millió forint társasági adó (tao),
  • 200 millió forintos Telekom névadói szponzorációs,
  • 300 millió forintos Szerencsejáték Zrt.-támogatás érkezett a Magyar Kézilabda Szövetségtől

mint bevétel a Veszprém Handball Zrt. számlájára.

Mindenesetre ha a veszprémi vezetés nem akar törvénysértést elkövetni, sebesen rendbe kell hoznia tőkehelyzetét, hogy teljesítse a törvényi előírásokat.

Ezért fontos a Szíjj László – Mészáros Lőrinc barátja és üzlettársa – által tulajdonolt Duna Aszfalt Zrt. mint új többségi tulajdonos megjelenése. (Szíjj 2015 óta kiemelkedően teljesít az állami építőipari tendereken, az Átlátszó gyűjtése szerint Szíjj cégei nyerték a legtöbb közbeszerzést az idei első negyedévben.) A Duna Aszfalt tulajdonrész-vásárlásából befolyó tőkeinjekció nélkül ugyanis nagy bajban lenne a magyar férfikézilabda kirakatcsapata.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik