Közélet

Megmenekül a középiskolás matekosok 123 éves lapja

15 millió forint hiányzott a költségvetésből, mert a minisztérium nem írta ki a pályázatot.

Néhány napja felhívást tett közzé a természettudományos oktatásban és tehetséggondozásban fontos szerepet játszó, 1894-ben alapított Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok (KöMaL), ami szerint elmaradt az a pályázati lehetőség, ami az eddigi években a lap kiadását biztosította. 15 millió hiányzott a kasszából, ami veszélybe sodorta a lapot, ami az elmúlt 123 évben csak a világháborúk idején nem jelent meg.

Korábban az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Nemzeti Tehetség Program keretében kifejezetten az alapítvány számára írt ki célirányos pályázatot, amelyen a lap megjelentetéséhez és a pontverseny jutalmazásához nyerhetett 15 millió forintot.

A KöMaL-t gondozó MATFUND Alapítvány azt kérte, hogy magánszemélyek vagy cégek a folyóirat megrendelésével, adománnyal, illetve tartós adományozással támogassák őket. A felhívás azért is váltott ki nagy visszhangot, mert sokaknak emlékezetes volt diákkorából a KöMaL pontversenyében való részvétel, mások mellett Lovász Lászlónak, a Magyar Tudományos Akadémia elnökének is ez adott lökést ahhoz, hogy matematikus legyen.

Sokan azt is felháborítónak tartották, hogy ilyen célra nem jut 15 millió forint, ami eltörpül az állami presztízsberuházások mellett. Szabó Szabolcs független parlamenti képviselő írásbeli kérdést is intézett Balog Zoltán miniszterhez arról, hogy miért maradt el a célirányos pályázati kiírás, és hogyan tervezik pótolni a költségvetési támogatást.

A lap kiadója csütörtökön reggel végül közölte: az oktatásért felelős államtitkárság megígérte, hogy megkapják a hiányzó 15 millió forintot. Közölték egyúttal, hogy adománygyűjtő felhívásukra több mint 800 ezer forint érkezett, amiből meg tudják újítani honlapjukat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik