Közélet
Debrecen, 2017. április 4.
A magyar kormány Állítsuk meg Brüsszelt! című nemzeti konzultációját hirdető óriásplakát Debrecenben, az István úton 2017. április 4-én.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Plakáttörvény: felessé varázsolná a Fidesz a kétharmados törvényt

Molnár Zoltán
Molnár Zoltán

bértollnok. 2017. 06. 22. 19:03

A Fidesznek így nem kéne kétharmad, hogy megszívassa az ellenzéki plakátozókat, főleg a Jobbikot. A változtatások a CÖF-re nem vonatkoznának.
Korábban a témában:

Elsőre nem ment át kétharmaddal a plakáttörvény, amit a Fidesz szeretett volna nagyon elfogadtatni az Országgyűléssel, ráadásul Áder János köztársasági elnök sem írta alá az így zagyvává vált jogszabályt. Visszaküldte a parlamentnek, amit rendkívüli ülésre hívtak össze péntekre, hogy megpróbálják újra átnyomni. Azonban a helyzet jottányit sem változott volna, a Fidesz már Kész Zoltán veszprémi választási győzelmével elvesztette a kétharmados többségét (amit a Jobbik tapolcai győzelme még jobban megpecsételt), így maximum ellenzéki vagy független képviselőkkel együtt tudná átnyomni a törvény lényeges részeit, amik sarkalatos törvényeket módosítanak.

Már eleve különös volt az is, hogy Orbán Viktor kormányfő se jön haza Brüsszelből, ahol a migrációt próbálja megoldani, pedig minden képviselő számítana. Ráadásul a Kormányinfón csütörtökön Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter is felvetette, akár feles törvényként is át lehet verni a jogszabálytervezetet. Most úgy tűnik, a Fidesz valóban átalakítja a plakáttörvény tervezetét, és átalakítja egyszerű többséget igénylővé a kétharmados részeket – derül ki a törvényalkotási bizottság tagjainak megküldött módosító javaslatból, ami a 24.hu birtokába került, és amit holnap, a plenáris szavazás előtt tárgyalnak a bizottságban.

Már a törvény címét is módosítanák a következőképpen: “egyes törvényeknek az átlátható kampánytevékenység érdekében szükséges módosításáról” helyett “a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény módosításáról” szólna a jogszabály. Az indoklás arra hivatkozik csak, hogy Áder visszeküldte a törvényt, valamint meg akarnak felelni “a jogalkotás szakmai követelményeinek”.

Az új tervezetből egyértelműen kiviláglik, hogy kiszedik azt a részt is, miszerint a törvény az alaptörvény VIII. cikk (4) bekezdése alapján sarkalatosnak minősül.

Ehelyett tehát a településkép-védelmi törvényt változtatnák meg. A törvény egy 4/D. alcímmel egészülne ki, aminek a címe: “A közpénzekkel való felelős gazdálkodásra kötelezett szervezetekre vonatkozó különös szabályok”. Innentől a törvénytervezet már ismert részei jönnek:

  • Listaáron köteles a hirdetést közzétevő kitenni olyan szervezet plakátját, amit nevesít a költségvetési törvény és ami támogatást is kap. Tehát a pártokét is, de a civil szervezetekét, így pl. a CÖF-ét, valamint az előző választásokon még nem indult új pártokét sem (így a Momentum Mozgalom sem tartozna a törvény hatálya alá).
  • A közbeszerzési törvény hatálya alá eső reklámozó (tehát pl. az állam) csak úgy térhet el ettől, ha uniós közbeszerzést folytat le.
  • Hatóság ellenőrzi a szerződéseket és megvalósulásukat, ha az a törvénybe ütközik, két napon belül leszedetheti a plakátot.
  • Plakátonként 150 ezer forint közigazgatási bírásgot is kiszabhatnak.
  • A törvény hatálybalépését megelőzően kötött szerződés alapján július 15-ig tehető közzé plakát.

Az indoklás amúgy a szokásos: a korrupcióellenes küzdelemre és az átláthatóságra vonatkozik. A törvény – ha elfogadják – most már nem július 1-én, hanem a kihirdetését követő napon lépne életbe. A módosítás tervezetének végén még szerepel egy parádés indoklás, ha nem lenne egyértelmű a jogalkotói cél:

A javaslat a sarkalatossági záradék elhagyását célozza, mivel a módosító javaslat nem tartalmaz minősített többséget igénylő rendelkezést.

Az pedig külön érdekes kérdés, mit fog lépni Áder János, ha kétharmados törvényt igénylő eseteket a kormánypárt feles többségű jogszabályokkal akar megkerülni, következetes marad-e, és ezt is visszadobja-e.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Mickey Rooney as the notorious 1930s gangster, Baby Face Nelson, starring in the film of the same name, poses with Leo Gordon as villainous bank robber, John Dillinger, in front of an original newspaper headline. (Photo by George Rinhart/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.