Közélet

Dupla dózist adott be gyógyszerből a 87 éves nőnek az ápoló – a beteg meghalt

nover(210x140).png (nővér, )
nover(210x140).png (nővér, )

Vádat emelt az ügyészség két budapesti orvossal és egy ápolóval szemben

A vád szerint egy 87 éves nő kezelése során mindhárom vádlott foglalkozási szabályt szegett; az ápoló esetében a foglalkozási szabályok megszegése olyan súlyos volt, hogy az az időskorú nő halálához vezetett – írja a Fővárosi Főügyészség.

A vádirat szerint a sértett betegsége okán 2015. január 30-án került felvételre a budapesti kórházba. Ebben az időben az osztályon dolgozott a három vádlott; a másodrendű vádlott nappali ügyeletes orvosként, harmadrendű vádlott éjszakai ügyeletes orvosként, míg az elsőrendű vádlott éjszakai ügyeletes ápolóként.

A vád szerint a sértett kezelése során mind a hárman foglalkozási szabályt szegtek. A két orvos elsősorban adminisztrációs, illetve tájékoztatási jellegű kötelezettségeinek nem tett eleget, valamint egyikük a sértett személyes vizsgálatát is elmulasztotta, és ezzel a sértett egészségét, testi épségét veszélyeztették.

Az elsőrendű vádlott éjszakai ügyeletes ápoló pedig szintén foglalkozási szabályokat szegett meg azzal, hogy a vád szerint orvossal történő konzultáció nélkül adott be gyógyszert a sértettnek, majd az orvos által rendelt adag dupláját adta be az idős nőnek, és mindez végül a sértett halálához vezetett.

A Budapesti I. és XII. Kerületi Ügyészség a két orvost foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével, az ápolót pedig ennek halált okozó minősítésével vádolja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik