Közélet

Szanyi számít Navracsicsra, az okos falvak a tét

A szocialista EP-képviselő szerint az agrárium számára biztosított kedvezmények a falufejlesztés teljes spektrumára kell hogy vonatkozzanak.

Az európai digitális versenyképesség kérdése messze nem csupán a digitális gazdaság esetében feszítő, hanem bőséggel ad feladatot falu-város viszonylatban is, hívta fel Margrethe Vestager versenypolitikai és Phil Hogan agrár biztos figyelmét szerdai európai parlamenti meghallgatásuk során Szanyi Tibor EP-képviselő.

“Az EU-okosfalu koncepció fejlesztése során át kell tekinteni, hogy az európai alapszerződésekben az agrárium számára biztosított kedvezmények miként terjeszthetők ki a falufejlesztés teljes spektrumára, ideértve a digitális meghatározottságú közösségi gazdaság eszközeit is” – húzta alá a szocialista politikus.

Elmondása szerint a már említett EU biztosokon túl a mobilitási kérdésekért felelős Violeta Bulc európai biztos is már szintén felzárkózott az EU-okosfalu gondolatkör mögé, s a következő hetekben veszi fel a kapcsolatot a várhatóan kinevezésre kerülő, digitális ügyekért felelős Mariya Gabriel biztossal is.

Szanyi reményei szerint hamarosan bekapcsolódhat Navracsics Tibor által felügyelt ifjúsági és oktatási szakterület is, hiszen az EU “okosfalu” koncepció oktatási/képzési eleme jelenleg a megalapozó fázis felé tart.

A legfontosabb azonban, hogy a digitális versenyben mindenki részt vehessen, így az elmaradottabb térségek is, mégpedig a megfelelő, méltányos előnyökkel, zárta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik