Közélet

Nemzetbiztonsági kockázat lehet a kormány afrikai üzleteiben

A Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt.-hez (MNKH) kötödő Magyar-Afrikai Fejlesztési Kft. révén nemzetbiztonsági kockázatot rejtő üzleti vonal épülhetett ki. A 168 Óra cikke szerint az utóbbi cég tulajdonosi köre mélyreható orosz kapcsolatokat ápol. A cég társtulajdonosa Imre Gábor, a kormányzati hálózatbiztonsági fejlesztésekben is részt vevő Ayudate Holding Tanácsadó Kft. ügyvezetője.

metró, alstom (metró, alstom)
Nem nyomoznak tovább az Alstom-ügy strabagos lobbistái ellen
A francia rendőrség nem talált gazdagodási szándékot.

Az Ayudate tulajdonosa a dániai Ayudate Investments Group (AIG), amely egy orosz nevű tisztségviselőkkel bíró ciprusi cég érdekeltsége. Az AIG elődjét az MSZP-s kapcsolatokkal rendelkező Terner Géza alapította, aki a 4-es metró projektcégének vezetője lett, valamint neve szerepelt a Magyar-Orosz Kereskedelmi Kamara tagjegyzékében is. Jelenleg nemzetközi körözés van ellene.

A Magyar-Afrikai Fejlesztési Kft. másik társtulajdonosa a Dunai Repülőgépgyár Kft., amelynek vezérigazgatója Kovács Géza Péter. Kovács neve ott van annak a fegyverkereskedelmi engedéllyel is rendelkező Intertraverz Zrt.-nek igazgatótanácsi tagjai között, amely cég a magas szintű orosz kapcsolatokkal rendelkező Hujber Ottóhoz, az MSZP vállakozói tagozatának korábbi elnökéhez kapcsolódik. A lap emlékeztet, hogy a Horn-kormány idején Hujber is részt vett az orosz államadósság leépítésében. A Dunai Repülőgépgyár most az etióp piacra gyártana villamosokat, az első prototípus már meg is érkezett.

Egy magyar offshore bank titkait is rejtik a Panama-iratok
A Loyal Banknál olyan cégek is nyithattak számlát, amelyek valódi tulajdonosa rejtve maradhatott a pénzintézet előtt is.

Az ügyben azonban további kérdések is felmerülnek. A marokkói és botswanai kereskedőházakat működtető Hungbots Ltd. vezérigazgatója Duma Gideon Boko, botswanai ellenzéki vezér. A botswanai kormánypárt és az ellenzék között éppen most kezd egyre feszültebbé válni a helyzet, Boko üzleti érdekeltségeinek támogatásával pedig úgy tűnhet, hogy a magyar állam állást foglal mellette és ezzel beleszól a nemzetközi érdeviszonyokba.

(fotó: Hungbots Facebook)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik