Közélet

Megvan az új kormányzati mantra: figyelemreméltó a magyar egészségügy

Külföldi delegációk előtt fényezi napok óta több kormánypolitikus az egészségügyet. Elég lett volna elvinni őket a János Kórházba.

Kínai gyógyászati központot hoztak létre Budapestre, amit ugyan vegyesen fogadott az orvosi szakma, de a kormány egyértelmű sikerként könyvelte el azt. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes beszédet is mondott a térség országainak, valamint a kínai egészségügyi miniszternek a konferenciáján, ahol az együttműködés fontosságáról beszélt. A Hír TV tudósítása szerint ekkor nagyot mondott, ezt:

A konferencia visszajelzés arról, hogy Magyarország egészségügyi teljesítménye nemzetközi téren is figyelemre méltó, és más országoknak is hasznos példát adhat.

A továbbiakban Kínának udvarolt, azt nem idéznénk, ellenben Rétvári Bencét, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkárát és Kövér László házelnököt igen, akik kb. ugyanazt mondták el, mint Semjén, szóval gyanús, hogy valami kormányzati offenzíva zajlik épp. Rétvári ugyanis azt mondta az M1-en korábban, hogy eleve “a magyar egészségügy teljesítményének elismerése”, hogy itt rendezik a fent említett konferenciát. Nem is a nyugdíjas orvosok reaktiválása.

Ennél is valóságtól elrugaszkodottabb dolgokat mondott Kövér a konferencián egy nappal korábban. Szerinte a hazai egészségügy képes világszínvonalú teljesítményre, kiemelkedő az orvosképzésünk, a gyógyszergyártásunk, a járványügyi ellátásnuk, a gyógyvizeink használata. Ez még rendben is lenne, de szerinte 2010 óta nagy lépéseket tett az állam a területen. Hihetetlen, de ezek a nagy lépések Kövér szerint:

  • az alaptörvénybe bekerültek az emberi test védelmének keretei,
  • és bevezették a chipsadót az egészségtelen élelmiszerekre.

A bátor kormányzati képéseket az ellenzéki DK sajnos nem tapsolta meg. Természetesen a Gyurcsány-kormány egészségügyi színvonalát állították szembe a fentiekkel, mondván 2008-ban “az egyik legalaposabb európai összehasonlításban, az EHCI-ben”, a 14. helyen voltunk, most a 30. helyen. Ahogy fogalmaznak:

míg Gyurcsány alatt olyan országokat előztünk, mint Írország, Olaszország vagy Spanyolország, mára csak Albániát és Montenegrót sikerült megelőzni. Ez valóban nemzetközi szinten is figyelemreméltó.
Mi lettünk Európa számára a rossz példa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik