Közélet
Budapest, 2010. június 17.
A Lánchíd Palota a főváros I. kerületében a Clark Ádám téren.
MTI Fotó: Kovács Attila

Újra kell tárgyalni a Lánchíd Palota szerződéseit a bíróságon

D. Kovács Ildikó
D. Kovács Ildikó

2017. 06. 15. 15:48

A Fővárosi Ítélőtábla az elsőfokú bíróságot új eljárás lefolytatására kötelezte a Lánchíd Palota bérbeadásának perében, amelyet az Eximbank indított, és hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet – közölte a felperes Eximbank az MTI-vel csütörtökön.

A patinás, 1870-ben elkészült Lánchíd Palotát teljes felújítás után 2008-ban nyitották meg, a beruházás értéke akkori árakon meghaladta a 20 millió eurót. A beruházók a felvett hiteleket nem tudták fizetni, az épület ezért a CIB Bank work-out cégéhez került, tőle vette meg Nobilis Kristóf nagyvállalkozó a fia kezében lévő Döb-68 Zrt.-n keresztül, piaci hírek szerint 10 millió euróért (nagyjából 3 milliárd forintért), miután az épület több évig üresen állt.

mutyi (Array)
Újabb milliárdos mutyira derült fény
Az Eximbank tett feljelentést, mert hűtlen kezelés gyanúja merült fel a Lánchíd Palota bérleti és opciós szerződéseinél.

Az Eximbank és a MEHIB (EXIM) vezetősége 2015. márciusban a felügyelőbizottság döntése alapján, a 2014 őszén lefolytatott belső ellenőrzések eredményeként polgári peres eljárást kezdeményezett a Lánchíd Palota tulajdonosával szemben. Az Eximbank szerint az EXIM előző vezetősége által korábban megkötött bérleti szerződés feltűnően értékaránytalan volt valamint, jóerkölcsbe ütközött, ezért indított pert.

Budapest, 2007. október 19.
Az újjáépített Lánchíd Palota. Az épületben alakult meg a civil egyesületek által alapított Podmaniczky Páholy.
MTI Fotó: Beliczay László
Fotó: MTI / Beliczay László

Első fokon 2016. novemberben vesztette el a pert az Eximbank, miután a bíróság kimondta, hogy nem volt feltűnően aránytalan a bérleti szerződés díja és a megállapodás sem ütközött jó erkölcsbe.

A Fővárosi Ítélőtábla most elfogadta az Eximbank fellebbezését, miszerint a bérleti szerződés jó erkölcsbe ütközésének kereseti kérelmében a Fővárosi Bíróság a bizonyítási eljárást részben mellőzte, részben hiányosan folytatta le. A Fővárosi Ítélőtábla utasította az elsőfokú bíróságot, hogy emiatt teljes körűen folytasson le bizonyítást. A másodfokú bíróság szerint azonban a szakértői vélemény nem támasztotta alá, hogy Nobilis cége és az Eximbank közti bérleti díj valóban feltűnően értékaránytalan volna.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Austria's Foreign Minister and leader of Austria's centre-right People's Party (OeVP) Sebastian Kurz waves to supporters during the party's election event following the general elections in Vienna, Austria, on October 15, 2017.  / AFP PHOTO / APA / ROBERT JAEGER / Austria OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.