Közélet

Újra kell tárgyalni a Lánchíd Palota szerződéseit a bíróságon

A Fővárosi Ítélőtábla az elsőfokú bíróságot új eljárás lefolytatására kötelezte a Lánchíd Palota bérbeadásának perében, amelyet az Eximbank indított, és hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet – közölte a felperes Eximbank az MTI-vel csütörtökön.

A patinás, 1870-ben elkészült Lánchíd Palotát teljes felújítás után 2008-ban nyitották meg, a beruházás értéke akkori árakon meghaladta a 20 millió eurót. A beruházók a felvett hiteleket nem tudták fizetni, az épület ezért a CIB Bank work-out cégéhez került, tőle vette meg Nobilis Kristóf nagyvállalkozó a fia kezében lévő Döb-68 Zrt.-n keresztül, piaci hírek szerint 10 millió euróért (nagyjából 3 milliárd forintért), miután az épület több évig üresen állt.

mutyi (Array)
Újabb milliárdos mutyira derült fény
Az Eximbank tett feljelentést, mert hűtlen kezelés gyanúja merült fel a Lánchíd Palota bérleti és opciós szerződéseinél.

Az Eximbank és a MEHIB (EXIM) vezetősége 2015. márciusban a felügyelőbizottság döntése alapján, a 2014 őszén lefolytatott belső ellenőrzések eredményeként polgári peres eljárást kezdeményezett a Lánchíd Palota tulajdonosával szemben. Az Eximbank szerint az EXIM előző vezetősége által korábban megkötött bérleti szerződés feltűnően értékaránytalan volt valamint, jóerkölcsbe ütközött, ezért indított pert.

Fotó: MTI / Beliczay László

Első fokon 2016. novemberben vesztette el a pert az Eximbank, miután a bíróság kimondta, hogy nem volt feltűnően aránytalan a bérleti szerződés díja és a megállapodás sem ütközött jó erkölcsbe.

A Fővárosi Ítélőtábla most elfogadta az Eximbank fellebbezését, miszerint a bérleti szerződés jó erkölcsbe ütközésének kereseti kérelmében a Fővárosi Bíróság a bizonyítási eljárást részben mellőzte, részben hiányosan folytatta le. A Fővárosi Ítélőtábla utasította az elsőfokú bíróságot, hogy emiatt teljes körűen folytasson le bizonyítást. A másodfokú bíróság szerint azonban a szakértői vélemény nem támasztotta alá, hogy Nobilis cége és az Eximbank közti bérleti díj valóban feltűnően értékaránytalan volna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik