Közélet

„Hová tűnt a milliomos tanácsadó? Már minden gyermek jól lakott?”

Hegedűs Zsuzsa folyamatosan dolgozik, csak már kevesebbet áll a nyilvánosság elé.

Ezt kérdezte Bangóné Borbély Ildikó szocialista képviselő Lázár Jánostól, miután az az utóbbi időben háttérbe húzódott Hegedűs Zsuzsa szociológus. A Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítvány vezetője korábban rendszeresen szerepelt, mint Orbán Viktor főtanácsadója, amit határozatlan időre 2014-ben meg is hosszabbítottak.

Az MSZP politikusa emlékeztetett rá, a főtanácsadó 2015-ben nagy vihart kavart, amikor arról beszélt, hogy a kormány „felszámolta a rendszerszintű gyermekéhezést és nyomort”.

Hegedűs Zsuzsa (hegedűs zsuzsa, minden gyerek lakjon jól alapítvány, )
Orbán főtanácsadója nem tud semmit - 100 ezer gyermek nyomorban él
Sorra cáfolják politikusok, szakemberek Hegedűs Zsuzsát, aki szerint teljesen fölösleges a Nemzeti Minimum program.

Most miniszterelnöki megbízottként ad tanácsot a „társadalmi felzárkóztatást, a társadalmi konfliktusok kezelését és megoldását szolgáló jelen- és jövőbeli stratégiák kidolgozásával kapcsolatos kérdéskörökben”, amiért havi egymillió forint díjazást és szolgálati autót kap. 

Bangóné Borbély Ildikó szerette volna megtudni:

pontosan milyen minőségében, milyen munkát végez Hegedűs Zsuzsa, milyen tanácsokat adott az utóbbi időben, milyen „projekteken” dolgozik és milyen feladatokat, milyen állami forrásból lát el a Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítvány?Lázár János helyett Rogán Antal embere, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára válaszolt. Feladatkörében eljárva Dömötör Csaba tudatta, hogy

Hegedűs Zsuzsa miniszterelnöki főtanácsadóként segíti Orbán Viktor miniszterelnök és kormánya munkáját. Felhívom a figyelmét, hogy főtanácsadó asszony több mint 30 éve tevékenykedik a társadalmi felzárkóztatás és az ahhoz kapcsolódó intézkedések kidolgozása terén. Ön is tudhatja, hogy a főtanácsadói munka nem feltétlenül jár együtt rendszeres nyilvános szereplésekkel, hiszen a kormányzati intézkedések szakmai kommunikációja elsősorban a miniszterek, az államtitkárok és a szóvivők feladata. Főtanácsadó asszony a kormány társadalompolitikájával kapcsolatban fogalmaz meg rendszeresen észrevételeket és javaslatokat, különös tekintettel a közfoglalkoztatásra, a társadalmi felzárkóztatásra, az állami gyermekétkeztetés folyamatos fejlesztésére és a tanuszoda-építési programra.

Hegedűs Zsuzsára hivatkozva az államtitkár azt írta, a Minden Gyermek Lakjon Jól Alapítvány megalakulása óta semmiféle állami feladatot nem lát el, zömében egyéni adományokból kapott 2010 és 2016 között több mint 580 millió forintot. Ha már  gyermekétkeztetés, akkor pedig Dömötör Csaba emlékeztetett rá, hogy a kormány a korábbi 92 ezer helyett már 318 ezer gyermeknek biztosít rendszeres ingyenes étkezést. 

Ez persze nem cáfolja, hogy drámai a magyar gyerekek helyzete. Korábban ezt nem egy ellenzéki párt, hanem Herczog Mária szociológus közölte, jelezve, hogy a mintegy 1,8 millió magyar gyerek közül minden harmadik szegénységben él.

A gyerekek szegénysége, nem megfelelő táplálása nemcsak azért tragikus, mert drámai egy ilyen gyermek sorsa, hanem azért is, mert agyi és testi fejlődése elmarad, ami az oktatási rendszer rossz teljesítményében is visszaüt.

Herczog Mária szerint a leépülő jóléti államot a jótékonykodás nem pótolhatja, mert nem képes az univerzális, mindenkinek alanyi jogon járó újraelosztó ellátás helyébe lépni, miközben a közösség rátolja a felelősséget a szülőre. A szakember úgy vélte, két gyerekkel már a szegénységi küszöb alá kerül egy átlagos, a társadalom közepén élő család is, több gyerekkel még inkább.

A születésszám növekedéséhez szükség lenne a megbízható, hosszú távon is kiszámítható, valóban család- és gyermekbarát ellátásra. Magyarországon jelenleg körülbelül 180 ezer veszélyeztetettként regisztrált gyermek él, de a valós szám ennél nagyobb lehet. A család elhanyagoló magatartása büntetőjogi kategória, de a családvédelmi rendszer elhanyagolása, nem megfelelő működtetése nem jár következményekkel.

A gyermekvédelmi rendszer még a nagyvárosokban is katasztrofálisan alulfinanszírozott, kisebb településeken gyakorlatilag semmilyen ellátás sincs.

Az 1997-es magyar gyermekvédelmi törvény abszolút európai színvonalú volt, de egyetlen kormány sem adott elég pénzt a rendszer működtetésére, ezért zuhantunk Románia és Bulgária szintjére.

Drámai a magyar gyerekek helyzete
Indulnak a szegény gyerekes családokat segítő projektek. A szociológus szerint a helyzet tragikus.

Indulnak a szegény gyerekes családokat segítő projektek. A szociológus szerint a helyzet tragikus.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik