Közélet

Füllentésen kapták az amerikaiak a magyar kormányt

A civil törvény elfogadását mélységesen elítélte a budapesti amerikai nagykövetség, ami megcáfolta a magyar kormány egyik indokát is.

Korábban még nagyon várta a magyar kormány Donald Trump adminisztrációját, de azóta kiderült, az amerikai vezetésnek sem szimpatikus, amit Orbán Viktorék sok téren művelnek. A CEU után a civil törvény is kiakasztotta az Egyesült Államokat, aminek budapesti nagykövetsége közleményt adott ki a kedden elfogadott jogszabályról.

Azt írják, az USA-t “felkavarta” a törvény elfogadása, ami igazságtalanul megterheli a célba vett civil szervezeteket, amik a korrupció elleni, valamint az emberi jogok és polgári szabadságjogok melletti küzdelemből veszik ki részüket.

A közlemény keretbe helyezi a jogszabályt: az amerikai álláspont szerint a magyar kormány retorikája a külföldi támogatást kapó civil szervezeteket olyanoknak állítja be, akik a társadalom ellen cselekednek. A törvény rossz hatással lesz rájuk, elveszi az esélyt, hogy demokratikus stílusban tolmácsolják aggodalmaikat a kormány felé.

Ha a törvényt kihirdetik, az Egyesült Államok szerint az egy lépés lesz visszafelé az egyesülési és szólásszabadság terén, ami a NATO, az EU és az EBESZ alapköve. A magyar kormányra nézve a legnagyobb csapás a közleményben talán az, hogy végig azt állították a kormánytagok, hogy amerikai mintára alkotják meg a törvényt, de az USA nagykövetsége szerint

Az állítások, amelyek szerint a jogszabály az Egyesült Államok Külföldi Ügynökök Regisztrációs Törvényén [Foreign Agents Registration Act (FARA)] alapul, hamisak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik