Közélet

Törvénysértéssel vádolják Lázárt a sztrájkolni akaró közszolgák

Megfenyegette a Miniszterelnökség ura az államkincstári dolgozókat, akik magasabb fizetést szeretnének. Szerintük Lázár tette törvénytelen.

Elég kemény hangnemben szólogatott be Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt heti Kormányinfón a sztrájkkal fenyegető szakszervezeteknek. Gyakorlatilag visszafenyegette az államkincstári dolgozókat, akik 25 százalékos béremelést akarnak, ezért július 17-én nem vennék fel a munkát. Erre Lázár ezt reagálta:

minisztériumban nincs sztrájk és béremelés sem lesz.

Hozzátette, minden dolgozó jól gondolja át, sztrájkolni akar-e. Erre hétfőn válaszolt érdemben a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálatban Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke, Boros Péterné – írja az Mfor.

A szakszervezet állásfoglalásában azt írja, Lázár törvénysértést követ el. Ugyanis a Magyar Államkincstár dolgozói is sztrájkolhatnak, csak egyeztetniük kell a munkaadóval a halaszthatatlan szolgáltatásokról. Az MKKSZ szerint törvény rögzíti, mely szervezeteknél tiltott a sztrájk, de az államkincstár nem ilyen.

A kincstári dolgozók baja alapvetően az, hogy tíz éve nem történt bérrendezés náluk, az életpálya bevezetését is 2019-re tolta a kormány. Ezért fogytán a közszolgák türelme.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik