Közélet

Két év alatt 1,1 milliárd forint ment a Fidesz pártalapítványának

A KDNP ennek tizedével kénytelen beérni.

Két pártalapítvány, a Polgári Magyarországért Alapítvány (Fidesz) és a Barankovics István Alapítvány (KDNP) 2014-2015. évi gazdálkodását ellenőrizte az Állami Számvevőszék.

A hivatal közleményéből kiderül: a Fidesz pártalapítványa 2014-ben 570 millió 671 ezer, 2015-ben 529 millió 700 ezer forint költségvetési támogatást kapott. A közlemény szerint a Polgári Magyarországért Alapítvány törvényesen gazdálkodott, a kiszámítható, tervezhető gazdálkodás feltételeit biztosította. A jelentésben javaslatokat nem fogalmaztak meg, az ÁSZ „a szabályszerű feladatellátás elősegítésének biztosítása érdekében figyelemfelhívó levéllel fordult a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány elnökéhez”.

A Barankovics István Alapítvány 2014-ben 61 millió 618 ezer, 2015-ben 53 millió 800 ezer forint költségvetési támogatásban részesült. A jelentés szerint a KDNP pártalapítványának 2015. évi számviteli beszámolójában a mérleg szerinti eredmény nem helyesen szerepelt, a „megelőző év vonatkozásában feltárt jelentős összegű hibát okozó gazdasági esemény téves könyvelése következtében”. Az ÁSZ a jelentésében három javaslatot fogalmazott meg, és ennek az alapítványnak az elnöke is kapott figyelemfelhívó levelet. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik