Közélet

Katari nagykövet: biztonságban vannak a magyarok

Mohamad Hamad al-Halifa, Katar budapesti nagykövete szerint az országában dolgozó külföldiek, köztük a magyarok biztonságban vannak. A diplomata a Magyar Nemzetben pénteken megjelent interjújában kizárta a háború lehetőségét és tagadta a terrorcsoportok támogatását.

A nagykövetet azzal kapcsolatban kérdezték, hogy korábban több ország, köztük Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Bahrein, Egyiptom, Líbia, Jemen, Mauritius és a Maldív-szigetek úgy döntött, megszakítja diplomáciai kapcsolatait Katarral – arra hivatkozva, hogy Doha terroristákat támogat és beleavatkozik a belügyeikbe.

A lapban arra a kérdésre, hogy elfajulhat-e a konfliktus a fegyveres összetűzésig, Mohamad Hamad al-Halifa úgy válaszolt, nem, mindannyian az Öböl-menti Együttműködési Tanács (GCC) tagjai. Nincsenek határvitáik, a “lényeges kérdésekben” egyetértenek – fogalmazott. Szerinte a GCC tagállamai “irigyek” sikereikre. Úgy fogalmazott: “az a vád, hogy finanszírozzuk a terrorizmust, egyszerűen nem igaz”.

A nagykövet arra a kérdésre, hogy a Dohában dolgozó magyarok sincsenek-e veszélyben, azt válaszolta: “ők is biztonságban vannak”. Jelezte: az országban két és fél millió ember él, közülük több mint kétmillió külföldi, akiknek “kényelmetlenséget” okoz a blokád, nehezebben tudnak hazalátogatni, pénzt utalni. Hangsúlyozta azt is, hogy raktáraikban 6-7 hónapra elegendő stratégiai élelmiszerkészlet van.

Mohamad Hamad al-Halifa szerint hamarosan feloldják a blokádot. Azt mondta, ők is dolgoznak, jelzést adtak az ENSZ Biztonsági Tanácsának, és várják a békés megoldást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik