Közélet

973 millió forint kárt okozott a fideszes Simonka cége

Összesen 973 millió forint kárt okozott Magyarország és az Európai Unió költségvetésének a Magyar Termés TÉSZ Kft., vagyis az a társaság, amelyik Simonka György, a Fidesz Békés megyei országgyűlési képviselőjének tulajdonában van – írta meg a Magyar Nemzet. Ez Polt Péter legfőbb ügyész válaszából derült ki, akit Hadházy Ákos, az LMP társelnöke arról kérdezett, hogy hol tart a nyomozás a kormánypárti politikus és családja érdekeltségébe tartozó, felszámolás alá került vállalkozásnál.

Polt válaszából az is kiderült, hogy a kárt eddig nem térítette meg senki és az összeg a nyomozás során akár mégemelkedhet is. A Központi Nyomozó Főügyészség költségvetési csalás gyanúja miatt folytat nyomozást Simonka György rokonainak és cégeinek érintettségével.

A fideszes képviselőt azonban védi a mentelmi joga. 

Az ügyben eddig 11 személyt gyanúsított meg az ügyészség, közülük ketten vannak előzetes letartóztatásban. Egyikük Simonka üzlettársa a Magyar Termés TÉSZ Kft.-ben.  Bod Tamás, az Együtt Békés megyei szervezetének elnöke a fideszes politikus ellen tartozás fedezetének elvonása miatt feljelentést tett. Ezt az ügyészség elutasította, egyben arról tájékoztatta az ellenzéki képviselőt, hogy feljelentését „szoros tárgyi és személyi összefüggés folytán” egy, a költségvetési csalás büntette miatt már folyamatban lévő bűnügyben vizsgálják.

Az Együtt képviselője azért fordult a hatóságokhoz, mert szerinte Simonka vagyonkimentést hajtott végre azzal, hogy eladta újkígyósi házát az egyik rokonának. Bod Tamás úgy véli, ezt azért tette a fideszes politikus, mert felszámolási eljárás alá került a Magyar Termés TÉSZ Kft., amelyben neki is tulajdonrésze van. Az ingatlanügylettel pedig rajta nem lehet behajtani az adósságot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik