Közélet

Tagadja a NAV, hogy 2 forintos tartozás miatt büntetne

Szerdán írta meg a Bors, hogy egy férfit a közelmúltban arról értesített a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), hogy ötezer forintot kell befizetnie végrehajtási költségként, mert kétforintos adótartozása van, ráadásul a férfi számláját is zárolták tartozás miatt.

Délután a NAV közleményt adott ki, amelyben azt írták, hogy a sajtóban megjelent cikkek “a valóságot elferdítő módon mutatják be” a történetet. A NAV állítja, hogy az 1000 forintot el nem érő adót nem kell megfizetni. Ezt alapelvként rögzíti az adózás rendjét szabályozó törvény, így ekkora tartozás esetén végrehajtást indítson az adóhivatal, ráadásul az 1 millió forint alatti tartozásnál sem indítja meg azonnal a végrehajtást. Emellett nem inkasszálja azonnal a bankszámlát, hanem előbb felhívja az adózó figyelmét arra, hogy rendezze a tartozását. A végrehajtás csak akkor indul meg, ha az érintett a figyelmeztetés ellenére sem fizeti meg tartozását, és nem is kér fizetési könnyítést az adóhivataltól. Ez esetben a NAV a törvény alapján 5 000 forint végrehajtási költségátalányt számít fel.

A NAV hozzátette, hogy törvényi szabályozás okán nem hozhatja nyilvánosságra a részleteket, de az érintett adózó maga is pontosan tudja, hogy mekkora mértékű adótartozással rendelkezett az inkasszó kibocsátásakor. Amennyiben az érintett feloldja a NAV-ot az adótitok megtartása alól, úgy minden részletre kiterjedően nyilvánosságra hozhatják a tényeket, de felhívták a figyelmet arra, hogy az adózó ügye saját bevallása szerint is rendeződött a cikkek megjelenése előtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik