Közélet

Strasbourg aggódik a pártfinanszírozás átláthatósága miatt

Aggodalmát fejezte ki az Európa Tanács korrupcióellenes szakértőkből álló csoportja (GRECO) szerdán közzétett éves jelentésében a politikai pártok finanszírozásának átláthatóságával és a korrupció megelőzésével kapcsolatban amiatt, hogy a parlamenti képviselőkkel, bírákkal és ügyészekkel kapcsolatban tett ajánlások végrehajtása lelassult.

A korrupcióellenes szakértői csoport a 2016-os évre vonatkozó jelentésében felszólította a páneurópai szervezet tagországainak kormányait, parlamentjeit és igazságügyi szerveit, hogy fokozzák erőfeszítéseiket a korrupció elleni hatékonyabb megelőző mechanizmusok megteremtése érdekében.

A GRECO véleménye szerint a politikai finanszírozás átláthatósága mindenütt jelentős hiányosságokat mutat, ami elsősorban a pártok számláihoz való nyilvános hozzáféréshez, az ilyen számlákat felügyelő testületek függetlenségéhez kapcsolódnak.

A hiányosságok kiküszöbölésére vonatkozó jogszabályokat több esetben bevezették ugyan, de számos ország még nem tett eleget a szakértői csoport legtöbb ajánlásának. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik