Közélet

Gyurcsány levelet írt Botkának

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke levélben kérte együttműködésre Botka Lászlót, az MSZP miniszterelnök-jelöltjét. Eszerint a DK folytatni szeretné Botka László színre lépésével megszakadt tárgyalásokat, a kormányfőjelölt diktátumát viszont nem hajlandóak elfogadni.

A levél tartalmát ismertető Vadai Ágnes emlékeztetett, hogy pártjuk elnöke a múlt héten felhívta a miniszterelnök-jelöltet, aki akkor elutasította a tárgyalásokat, ehelyett azt kérte, hogy Gyurcsány Ferenc írjon inkább egy levelet.

A DK alelnöke szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy ők az együttműködésben látják a kormány leváltásának lehetőségét, ehhez viszont párbeszédre és tárgyalásokra van szükség. A független képviselő hozzátette, hogy Botka László korábban megfogalmazott feltételeit eddig egyetlen demokratikus ellenzéki párt sem fogadta el, sőt a DK az egyetlen olyan párt, amelyik egyáltalán hajlandó lenne tárgyalni az MSZP-vel.

A kormányváltásnak sokféle útja van, de a DK nem hisz abban, hogy kizárólag Botka László ultimátumának elfogadása lenne az egyetlen megoldás

– jelentette ki Vadai Ágnes.

A nyílt levelet Molnár Gyulának, a szocialisták elnökének, Hiller Istvánnak, az MSZP választmányi elnökének és Tóth Bertalan frakcióvezetőnek is elküldték.

Íme, a levél:

“Kedves Laci!

Múlt heti rövid telefonbeszélgetésünk végén azt kérted, hogy találkozás helyett inkább írjak levelet. Megígértem, most megteszem. Az alábbiakat a Demokratikus Koalíció Elnökségének nevében írom.

Egy dologban biztosan nincs különbség közöttünk. Mindkettőnk pártja kormányváltást és új európai köztársaságot szeretne. Szerintem ugyanezt akarja az összes többi ellenzéki párt is. Vitánk abban van, hogy szerinted Te tudod egyedül a kormányváltás egyetlen helyes forgatókönyvét és aki mást mond, az valójában csak a túlélésre játszik, már 2022-re tekint, mandátumvadász, de nem folytatom. Úgyis érted.

Ráadásul tárgyalni sem vagy hajlandó. Egy dolgot vársz el mindenkitől, hogy fogadja el a Te álláspontodat, mert Te tudod az egyetlen sikeres forgatókönyvet. De mi van akkor, ha mindketten ugyanoda akarunk eljutni, csak más utat tartunk helyesnek, megvalósíthatónak?

Tanult, jogvégzett ember vagy. Érted a fogalmak közti finom különbségeket is. Azt kéred, hogy csatlakozzunk. Mi azt mondjuk, hogy működjünk együtt. Mert aki csatlakozik, az elfogadja a csatlakozásra hívó fél feltételeit, aki pedig együttműködik, az arra tart igényt, hogy az együttműködés feltételeit, későbbi működésének tartalmát, módját közösen alakítsuk ki. Ugye érted, hogy ez nagy különbség? Nem bántunk, amikor diktátumról beszélünk, csak egyszerűen fogalmazunk. Aki egyoldalúan, egyeztetés nélkül, sőt annak határozott elutasításával másnak feltételeket szab, az diktál. Mi ezt nem szeretjük, és nem is kívánjuk elfogadni.”

Harangozó Tamás MSZP-s országgyűlési képviselő szerdai, más témában tartott sajtótájékoztatóján a levélről azt mondta: az MSZP ellenfele Orbán Viktor, a levelezésből viszont úgy tűnik, mintha Gyurcsány Ferencnek Botka László lenne az ellenfele.

Mi ezzel nem kívánunk foglalkozni. Leveleinek, üzeneteinek, bármilyen más politikai ármánykodásának nyitottunk egy fiókot, ott fogjuk őket gyűjteni a következő időszakban

– jelentette ki.

Szerinte Gyurcsány Ferenc nem megoldás, személyével többséget szerezni, választást nyerni, a további “fideszes lopásokat és országrontást” megakadályozni nem lehetséges.

Hozzátette: az MSZP elfogadta Botka László miniszterelnök-jelölt azon feltételét, hogy a 2010 előtti politika szimbolikus vezetőit nem kívánja szerepeltetni a listáján, nem tolja a politika élvonalába, és az üzeni a választópolgároknak, hogy az MSZP valóban új politikát és új irányt képvisel. Ez a szövetségesekre is igaz, márpedig Gyurcsány Ferenc személyében szimbolizálja mindazt, ami a baloldal 2010-es kétharmados vereségéghez vezetett.

Megjegyezte: Gyurcsány Ferencnek először tisztáznia kellene legutóbbi akcióját, amivel az ellenzéket és az oknyomozó újságírást is lehetetlen helyzetbe hozva Orbán-ellenes vádakkal “hazardírozott”, majd kiderült, hogy bizonyítékai nincsenek és talán őt is megvezették. Ilyen vezetőre nincs szüksége az országnak – mondta Harangozó Tamás.

Gyurcsány: Kormányzásra készülünk
Bátran kijelentette, pedig még a baloldalon sincs egyezség. Újbudai fórumán többször odaszúrt Botkának, szerdán pedig a levelét is elküldi neki.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik