Közélet

Senhszi tartományba látogatott Kövér László

Kínai hivatalos látogatásán a 37,5 millió lakosú Senhszi (Shaanxi) tartomány székhelyére, Hszian városába látogatott Kövér László, az Országgyűlés elnöke, tájékoztatta az MTI-t Szilágyi Zoltán, az Országgyűlés sajtófőnöke kedden.

A tartomány Népi Gyűlésének alelnökével, Li Csün-csuval (Li Junzhu) folytatott megbeszélésén Kövér László úgy fogalmazott: még soha nem voltak olyan jók Magyarország kapcsolatai Kínával, mint napjainkban. A barátság ugyan régi keletű, de a gazdasági fejlődés mindkét országban meghozta az intenzív együttműködés korszakát, amelyet jól mutat, hogy Magyarország Kína kapuja Közép-Európába, térségünkben Magyarországon fektetik be a legtöbb kínai tőkét, mintegy 4 milliárd dollár értékben, és több mint tízezer embernek ad munkát hazánkban kínai vállalat.

Az elmúlt évben dinamikusan fejlődtek a kereskedelmi kapcsolatok a tartomány vállalkozásaival is, elsősorban az elektronikai és autóipari alkatrészekkel kereskednek mindkét irányban, az energetikában, és a textiliparban is vannak senhszi cégeknek magyarországi érdekeltségei.

Li Csün-csu elmondta vendégének, hogy Senhszi tartomány központja, Hszian 1100 éven keresztül Kína fővárosa volt, és a tartomány 13 uralkodót adott az országnak. Senhszi gazdasági szerepéről szólva megemlítette, hogy Kína energiahordozó-készletének egyharmada itt található, az elektromosautó-gyártás, a gyógyszer- és vegyipar, az informatika, az űrkutatás és az atomenergetika egyik legfontosabb központja, fontos vasúti és közlekedési csomópont.

Az alelnök a tartomány céljának nevezte, hogy az Egy övezet, egy út program által – évszázadokon át betöltött szerepéhez hasonlóan – ismét a Selyemút kereskedelmi forgalmának központjává váljon.

Kövér László gratulált vendéglátójának a tartomány óriási léptékű fejlődéséhez, és kiemelte, hogy a térség több ezer éves kulturális és történelmi múltja olyan alap a jelenlegi fejlődéshez, amelyre a jövőben is biztonsággal lehet építeni.

Kínai látogatását a magyar házelnök Sanghajban, majd Hongkongban és Makaón folytatja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik