Közélet

Felgyújtotta az iskolabuszt a sofőr, 11 óvodást égetve halálra

Szándékos gyújtogatás, és nem véletlen baleset miatt halt meg 11 kisgyerek és két felnőtt egy óvodásokat szállító buszon egy kínai alagútban – jelentették be pénteken a kínai hatóságok. A még május 9-én történt eset kapcsán indított nyomozás eredményei szerint a buszsofőr gyújtotta fel a járművet, mert dühös volt munkaadójára. A sofőr szintén meghalt.

A busz egy főleg dél-koreai gyerekeket tanító nemzetközi iskola óvodásait szállította, amikor kigyulladt a Shandong tartományban található Weihai város egyik alagútjában. Az első hírek még arról szóltak, hogy a jármű azután kapott lángra, hogy nekiütközött egy kukásautónak.

A kiégett busz, amin 11 kisgyerek és két felnőtt vesztette életét. 

A Yonhap dél-koreai hírügynökség akkori híre szerint az áldozatok azért nem tudtak lemenekülni a járműről, mert annak ajtója nagy lángokkal égett, és még nem lehetett kinyitni. Ráadásul az alagút fala miatt nem lehetett hozzáférni. Ezt alátámasztja egy szemtanú által készített felvétel is.

A kínai sajtóban megjelent hírek a buszon öt dél-koreai és hat kínai gyerek halt meg, de a dél-koreai nagykövetség közlése szerint a gyerekek közül 10 volt dél-koreai, köztük kettős állampolgárok. A halottak között volt a buszsofőr mellett egy tanár, aki később, a kórházba szállítás után vesztette életét.

A helyi hatóságok pénteken hozták nyilvánosságra az eset ügyében indított nyomozás eredményeit. A rendőrség közlése szerint a Cong Weizi nevű sofőr gyújtotta fel a buszt, miután szándékosan nekiütközött az előtte haladó járműnek. A rendőrök szerint a férfi egy kanna benzint vitt fel a dieselmotoros buszra, majd egy öngyújtóval lángra lobbantotta.

A Xinhua kínai hírügynökség híre szerint a sofőr dühös volt, amiért csökkentették fizetését, elvéve tőle a túlórapénzt, valamint az éjszakai bónuszt. A Yonhap dél-koreai hírügynökség híre szerint viszont a rendőrségi sajtótájékoztatón az hangzott el, hogy a férfivel egy nappal korábban közölte az iskola, hogy kirúgják, és ezért állt bosszút.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik