Közélet

LMP: Magyarország érdekeivel ellentétes a szankció-ellenes politika

Elkerülte a magyar külügyminisztérium figyelmét, hogy Oroszország megszállta a Magyarországgal szomszédos Ukrajna egy részét, illetve azt sem vették észre, hogy Magyarország alapvető geostratégiai érdeke Ukrajna területi integritása és Oroszországtól való függetlensége – írja közleményében Ungár Péter, az LMP elnökségi tagja.

A politikus Szijjártó Péter külügyminiszternek a TASZSZ orosz hírügynökségnek adott interjújára reagált. Kijelentette: az ukrajnai konfliktus miatt meghozott büntetőintézkedéseknek két céljuk volt, az egyik az orosz gazdaság ellehetetlenítése, a másik annak elérése, hogy betartsák a minszki megállapodásokat. A miniszter szerint az Oroszország elleni szankciók nem értek célt és a Nyugat is jobban járna, ha békét kötne Oroszországgal.

Azt az LMP is elismeri, hogy a szankciós politika nem volt elegendő válasz az orosz agresszióval szemben és az EU tagállamainak folytatólagos szankciótörései miatt nem is volt kellően hatékony, de a párt álláspontja szerint a szankciók kivezetése, és így az orosz agresszió válasz nélkül hagyása nemzeti tragédia és az EU gyengeségének jele lenne. A párt felhívta Szijjártó Péter figyelmét arra, hogy a magyar nemzeti érdek nem forintosítható.

Semmilyen vélt gazdasági előny miatt nem dobhatjuk félre alapvető nemzeti érdekeinket,

jelentette ki Ungár Péter.

Szijjártó az orosz hírügynökségnek beszélt az uniós szankciókról
A külügyminiszter szerint mi is jobban járnánk, ha Oroszország kibékülne a Nyugattal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik