Közélet

Zuhanórepülésben Orbán népszerűsége

A Vasárnapi Hírek megbízásából készített kutatást a Publicus Intézet a májusi, pártok támogatottságát
és egyes politikusok megítélését vizsgálva. Május 12 és 18 között, 1007 fő megkérdezésével készített reprezentatív közvélemény-kutatásban vizsgálták a pártok támogatottságát és egyes politikusok megítélését.

Az eredmény: az elmúlt egy hónapban

  • a Fidesz támogatottsága egy százalékpontot növekedve 25 százalék,
  • az MSZP tábora nem változott, így 14 százalék,
  • a Jobbik viszont egy százalékpontot csökkent és 10 százalék.
Fotó: Publicus Intézet

Az LMP és a DK támogatottsága nem változott, és 3 százalékon áll mindkét párt támogatottsága. Az Együtt támogatottsága ebben a hónapban elelérte az egy százalékot, csakúgy mint a Kétfarkú Kutya Párt, viszont nem sikerült ez a Párbeszédnek, és az MLP-nek. A Momentum Egyesületet a múlt hónaphoz hasonlóan 2 százalékon áll.

Orbán Viktor (Fidesz) népszerűsége 40 pontos, ami a múlt hónaphoz képest 2 pontos csökkenés, viszont januárhoz képest összesen már 9 pontos visszaesés.

  • Botka László (MSZP) népszerűsége a múlt hónapos növekedés után erre a hónapra egy pontot csökkenve, 43 pont. Botka népszerűsége a Fideszes szavazók körében csökkent, a többi választói csoportban megőrizte, vagy enyhén növelte a támogatottságát.
  • Vona Gábor (Jobbik) népszerűsége a korábbi két százalékpontos növekedés után szintén egy pontot csökkent, és így 34 pont. Hasonlóan Botkához, Vona népszerűsége is a Fidesz táborban csökkent kimutathatóan, és ugyanaz a polarizációs folyamat figyelhető meg nála is.
  • Gyurcsány Ferenc (DK) népszerűsége két pontot csökkent, így 19 pont. Gyurcsánynál nem mutatható ki olyan társadalmi csoport, ahol markánsan eltérő lenne a változás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik