Hungarian Prime Minister Viktor Orban gestures as he attends a session at parliament on November 8, 2016 in Budapest, after a parliamentary vote on a constitutional amendment to ban the mass relocation of migrants.
Hungary's radical right Jobbik dealt all-powerful Prime Minister Viktor Orban a rare defeat as it blocked his bid to change the constitution to bar the resettlement of refugees. / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Közélet

Zuhanórepülésben Orbán népszerűsége

24.hu
24.hu

2017. 05. 27. 13:13

A Vasárnapi Hírek megbízásából készített kutatást a Publicus Intézet a májusi, pártok támogatottságát
és egyes politikusok megítélését vizsgálva. Május 12 és 18 között, 1007 fő megkérdezésével készített reprezentatív közvélemény-kutatásban vizsgálták a pártok támogatottságát és egyes politikusok megítélését.

Az eredmény: az elmúlt egy hónapban

  • a Fidesz támogatottsága egy százalékpontot növekedve 25 százalék,
  • az MSZP tábora nem változott, így 14 százalék,
  • a Jobbik viszont egy százalékpontot csökkent és 10 százalék.
Fotó: Publicus Intézet

Az LMP és a DK támogatottsága nem változott, és 3 százalékon áll mindkét párt támogatottsága. Az Együtt támogatottsága ebben a hónapban elelérte az egy százalékot, csakúgy mint a Kétfarkú Kutya Párt, viszont nem sikerült ez a Párbeszédnek, és az MLP-nek. A Momentum Egyesületet a múlt hónaphoz hasonlóan 2 százalékon áll.

Orbán Viktor (Fidesz) népszerűsége 40 pontos, ami a múlt hónaphoz képest 2 pontos csökkenés, viszont januárhoz képest összesen már 9 pontos visszaesés.

  • Botka László (MSZP) népszerűsége a múlt hónapos növekedés után erre a hónapra egy pontot csökkenve, 43 pont. Botka népszerűsége a Fideszes szavazók körében csökkent, a többi választói csoportban megőrizte, vagy enyhén növelte a támogatottságát.
  • Vona Gábor (Jobbik) népszerűsége a korábbi két százalékpontos növekedés után szintén egy pontot csökkent, és így 34 pont. Hasonlóan Botkához, Vona népszerűsége is a Fidesz táborban csökkent kimutathatóan, és ugyanaz a polarizációs folyamat figyelhető meg nála is.
  • Gyurcsány Ferenc (DK) népszerűsége két pontot csökkent, így 19 pont. Gyurcsánynál nem mutatható ki olyan társadalmi csoport, ahol markánsan eltérő lenne a változás.
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

BUDAPEST, HUNGARY - JULY 24: Katinka Hosszu reacts during the Women's 200IM final on day eleven of the FINA World Championships at the Duna Arena on July 24, 2017 in Budapest, Hungary. (Photo by Ian MacNicol/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.