Közélet

Szijjártó az orosz hírügynökségnek beszélt az uniós szankciókról

A külügyminiszter szerint mi is jobban járnánk, ha Oroszország kibékülne a Nyugattal.

Az Oroszország elleni szankciók nem értek célt – mondta Szijjártó Péter magyar külügyminiszter az orosz TASZSZ hírügynökségnek.

Kijelentette: az ukrajnai konfliktus miatt meghozott büntetőintézkedéseknek két céljuk volt, az egyik az orosz gazdaság ellehetetlenítése, a másik annak elérése, hogy betartsák a minszki megállapodásokat. Szijjártó azt mondta, egyik sem járt sikerrel, ezért Magyarország azt szorgalmazza, hogy az Európai Unió tagállamai tárgyaljanak a szankciók következményeiről, amire szerinte eddig nem került sor.

Szijjártó azonban azt is hozzátette, hogy ha napirendre kerül az Oroszország elleni szankciók meghosszabbítása, Magyarország a többségi álláspont mellett fog szavazni. „Számos alkalommal világossá tettük, hogy mi leszünk az utolsók, akik felrúgják az EU egységét” – mondta.

A külügyminiszter hangsúlyozta, hogy Magyarország az EU és Oroszország közötti pragmatikus kapcsolat híve, aminek alapja a kölcsönös tisztelet. Szorgalmazta azt is, hogy javuljon Oroszország kapcsolata az Egyesült Államokkal és általában a Nyugattal, hozzátéve, hogy Közép-Európára mindig hatással vannak a kiéleződő politikai feszültségek.

Nem akarunk többé vesztesek lenni – mondta Szijjártó, kifejtve, hogy hazánk érdeke az Egyesült Államok és Oroszország közötti kapcsolat javulása.

Ezt nem azért mondjuk, mert oroszpártiak, Amerika-pártiak vagy bármilyen pártiak lennénk. Magyarpártiak vagyunk, és tudjuk azt, hogy ha ez a két ország jó viszonyban van, Közép-Európa is sokkal jobb helyzetben van

– jelentette ki a külügyminiszter.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik