Közélet

Tibor Fischer különböző állításokat mond a CEU-val kapcsolatban

A cím pedig egy elég erős understatement. Tibor Fischer Angliában élő magyar származású író, olyan sikerek, mint A béka segge alatt, vagy a Magyar tigris szerzője mostanában leginkább a magyar politikával foglalkozik publicisztikákban. Fischer legutóbb már megvédte az Orbán-kormányt a külföldi vádaktól a Guardianban, mert szerinte

magyarország demokrácia.

Ami egyébként tény.

Az íróval most a Heti Válasz csinált egy nagyobb interjút, amiben a 2014 óta mondott véleményét ismétli el újra, aktuális ügyekre hangolva. Fischer különösebb ismeretek nélkül, de annál nagyobb magabiztossággal beszél például a CEU-ügyről, vagy a sajtószabadságról is. A CEU-val kapcsolatban ő maga is elismeri, hogy nem nagy ismerője az oktatási törvény módosításának, majd közvetlenül ezután elmondja róla a határozott véleményét.

Nem vagyok a felsőoktatási törvény szakértője, nem tudom megítélni, a jogszabály mennyire jó vagy rossz, de valószínűleg nem mestermű- Ráadásul szinte az összes Fidesz-szimpatizáns ismerősöm az egyetemi körökben őrjöng miatta, tehát nagyon úgy fest, a kormány öngólt rúgott, sikerült mindenkit felbőszíteni az egyetemi világban. Írásomban csupán annyit állítok, hogy a nyugati sajtóban megjelent olvasat – “Orbán bezárja az őt bíráló egyetemet” – nem felel meg a valóságnak. A CEU-t nem zárják be, nem is tehetik. Ehelyett mi történt? A magyar kormány új törvényt fogadott el, ami megnehezíti az egyetem dolgát.

 

Csak ennyi volna?

 

Egy kivételével az összes érintett intézménynél találtak szabálytalanságokat, de egyiket sem büntették meg vagy záratták be, a CEU-val sem ezt teszik. Továbbra is állni fog az épület, folytatódnak a kurzusok, mehet tovább az Orbán-gyalázás, a hallgatók pedig külföldön elismert diplomát kapnak. Megszűnik viszont az egyetem kiváltsága: az a gyakorlat, hogy a CEU amerikai diplomát is ad ki anélkül, hogy ott campusa lenne. Ez nyilván vonzó volt a hallgatóknak – ha a CEU elveszíti ezt a hibrid státuszát, kevesebbet fog érni a piacon. Az ügy tehát inkább a versenyről és a pénzről szól, mint másról. Az pedig kifejezetten ironikus, hogy éppen az az egyetem panaszkodik a törvényre, amely mindig is a jogrendről és a törvények tiszteletben tartásáról prédikált.

Ez a pár mondat tökéletesen megmutatja, miért lett volna értelme bármelyik átlagos magyart megkérdezni inkább a CEU-ügyről, mint Tibor Fischert. Nézzük, miben állított más Fischer, mint a valóság:

  • A CEU-t pont bezárná a jelenlegi javaslat, a magyar oktatást végző Közép-Európai Egyetemet nem.
  • Az, hogy az épület áll, nem jelenti azt, hogy az egyetem nem szűnt meg.
  • Korábban is inkább ellehetetlenítésről beszélt mindenki, aki Fischer szerint bezáratásról beszélt.
  • A CEU-nál nem találtak törvénytelenségeket az Oktatási Hivatal vizsgálatán, csak adminisztratív hibát, amit már a jelentés elkészülése előtt kijavítottak. Ha találtak volna, nem kellett volna törvénymódosítást hozni az egyetem ellehetetlenítésére, mert azt megoldották volna az addigi törvények.
  • A módosítás több pontja kifejezetten a CEU-t célozza. Ilyen a névazonosság tiltása, az OECD-tagországainak állampolgáraival kapcsolatos szigorítások, vagy épp az államközi szerződés megszületése.
  • A CEU magyar diplomáját – a többi magyar egyeteméhez hasonlóan – nem fogadják el akárhol.
  • Az amerikai diplomát az egyetem nem adja automatikusan, külön vizsgák vannak hozzá.
  • Az államközi szerződés pont azért kell, mert ezzel fennmaradna ez a Fischer szerint kiváltságos gyakorlat.
  • Nem a versenyről szól az ügy, versenyben a CEU Európán belül is bizonyított már, ahol nem ez az egyetlen, amelyik amerikai diplomát ad ki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik