Közélet
Budapest, 2017. március 3.
Kolosi Tamás szociológus, könyvszakember a Nemzeti Könyvtár sorozatában megjelent új köteteket bemutató sajtótájékoztatón az Országházban 2017. március 3-án.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Orbán volt tanácsadója nem ült volna le Bayerrel

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2017. 05. 25. 11:17

Magyarországon - az egyik leggazdagabb ember szerint - már igény sincs az igazságra.

A 168 Órának Kolosi Tamás (a Tárki elnöke, a Líra és Lant Zrt. vezetője) azt mondja, a durva gyűlöletkampány miatt lett hír Bayer Zsolt kávézásából politikai ellenfeleivel. Ő 2010-ben abban bízott, hogy a kétharmados Fidesz-győzelem után – az ország érdekében – konszenzusosabb lehet a politizálás, de mindkét oldal azokra hallgatott (Ron Werber kontra Arthur Finkelstein, Habony Árpád), akik a gyűlöletkampányban hisznek.

Már nem lát esélyt rá, hogy ez visszaszoruljon. Ezen nem változtat egy vita, ő szívesen vitatkozik, a kompromisszum és konszenzus híve, de azért van egy határ.

Márpedig azt Bayer többször átlépte. Vele nem érdemes beszélgetni.

A leggazdagabb magyarok egyike, de nem nagyon követi, hányadik a százas listán. Az elithez sorolja magát, de úgy látja, az elit elvesztette hitelét, a politikailag korrekt értelmiség válságba került. Ezt a társadalom elitellenes folyamatként értelmezte, amit erősített, hogy a rendszerváltás első sikeres tíz évét kudarcos második tíz év követte.

Az ország a rendszerváltás éltanulójából a hátsó padba került: nemzetközi megítélésben, versenyképességben és életszínvonalban is lemaradtunk. Az utóbbi két-három évben talán volt némi elmozdulás, de ezt is kioltja a közélet durvulása. Így a rendszerváltó elit és értelmiség is hitelét vesztette.

A demokrácia drága

A rendszerváltás idején az ellenzéki kerekasztalnál ülők eltitkolták, hogy a demokrácia nagyon sokba kerül, azt hitték, az emberek nem akarják kifizetni a választásokat, a pártok működését, a plakátokat, a kommunikációt.

Ezért a politikai intézményrendszer finanszírozása a politikai erők konszenzusos korrupcióján keresztül alakult ki és működött.

Kolosi Tamás szerint 2010 után borult az alku, a Fidesz a kormányzásba épített korrupcióval valósítja meg a pártfinanszírozást. Már nem pártkatonák gyűjtik a pénzt, hanem az államosított és a klientúrának átadott nagyvállalatok nyereségét fölözik le.

Ez amúgy Simicska Lajos koncepciója, amit a Fidesz a szakítás után is továbbvitt. Sőt odáig fejlesztett, hogy nemcsak az állami cégek nyereségét csapolja meg, hanem az állami megbízásokkal saját új, megbízható tőkésréteget épít fel.

A botrányosnak tartott ügyek (Quaestor, MNB, letelepedési kötvény) azért nem rengetik meg a Fidesz népszerűségét, mert távol vannak az emberektől. A hírek a gyűlöletkampány részei, egy meggyőződéses kormánypárti szavazó – Orbán Viktor Bözsi nénije – úgy gondolja, a hivatkozás ezekre csak a másik oldal gyűlöletkeltése.

A Fidesz profi, de a CEU-t túltolta

Ez teljesen tudatos, a politikai kommunikációban a Fidesz profi, tematizálja a közbeszédet. Orbán Viktor a sokkoló 2002-es kudarc óta mindent a választási győzelemnek rendel alá. Kolosi a CEU-ügyet azonban nem érti még akkor sem, ha a Fidesz logikája szerint az egyetem és a sorosozás a az ellenséggyártás része. Valószínűleg jobbikos és jobboldali szavazókat reméltek, de túltolták, nem számoltak a hazai, nemzetközi felháborodással. A Fidesznek létfontosságú, hogy a közbeszéd tematizálásával megakadályozza az ellenzék összefogását.

A liberálisokat és a szocialistákat bőszítő, őket a Jobbiktól még inkább távolító témákat kell bedobni.

Habonyék azt hitték, Vonáék nem állnak Soros és a CEU mellé, de tévedtek. Kolosi Tamás úgy látja, a Jobbik belátta, csak úgy tud hatalomra kerülni, ha kiegyezik az Orbán-kormány minden ellenfelével és megpróbál koalícióra lépni velük.

Orbán meglephető

Persze nem a listákon, hanem úgy, hogy az egyéni választókerületekben mindenhol egy jelölt legyen, aki képes legyőzni a fideszest.

A Tárki elnöke nem ért egyet azzal, hogy ezzel mindenki veszítene, inkább azt tartja kérdésnek, hogy az  MSZP és a baloldal le tudja-e győzni a Jobbikkal szembeni zsigeri ellenállását.

Kizárólag ebben az esetben van esély arra, hogy a választás meglepő eredményt hozzon.

A Fidesz is figyel a felmérésekre, az első Fidesz-kormányt még az igazság is érdekelte. Orbán Viktorral – akinek akkor a tanácsadója volt – sokáig jóban voltak, viszonyuk akkor romlott meg, amikor ő nehezményezte a 2006-os „Rosszabbul élünk, mint négy éve” kampányt, Orbánnak meg az nem tetszett, hogy a Tárki adatai ezt nem igazolták. 2002-ig Orbán minden évértékelőjében hivatkozott a kutatásaikra. Ez megváltozott.

Ma már nincs jelentősége a tényeknek. Csak annak, mit hitetnek el az emberekkel.

Tesztelt (i)gazságok

A Fidesznek nem a társadalommal kapcsolatos információk a fontosak, hanem az, mire reagálnak majd az emberek számára kedvezően. Így lett jelszó a “rezsicsökkentés”, illetve lett a közbeszéd része a “migránsozás”, ami kártékony, gusztustalan, de a politikai kommunikációban kiválóan működik. Ez is a  gyűlöletkampány része, ami lehet még durvább, mert vannak tartalékok a rendszerben.

Kolosi Tamás nem lenne politikus, mert elveszítené az autonómiáját. Még Orbán előtt az MSZP is kérte, hogy legyen tanácsadó, de az általa képviselt objektív igazságra akkor még a Fidesz volt a vevő, Orbánt még érdekelte az értelmiség véleménye. Azért nem támogat pénzzel ellenzéki pártot, mert nem csak a könyvbizniszben dolgozik. Ezt egy magát függetlennek tartó kutatóintézet elnökeként megengedhetetlennek tartaná.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

383356 17: The execution bed sits empty on Death Row April 25, 1997 at Texas Death Row in Huntsville, Texas. About 450 prisoners are on the Row. Texas has the most executions in the US each year. The inmates are executed by lethal injection. (Photo by Per-Anders Pettersson/Liaison)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.