Közélet

Lázár: Megvizsgálják a szélsőjobbot érintő állítólagos pénzmozgásokat

Nincsenek arra vonatkozó információ a kormánynak arról, hogy Magyarországra is küldött volna pénzt szélsőjobboldali mozgalmaknak egy fehérorosz oligarcha – mondta el újságírói kérdésre Lázár János a kormányinfón. A miniszter azonban hozzátette, hogy a hír alapján megvizsgálják a kérdést.

A ZDF német csatorna HVG.hu által idézett riportja azt sugallja, hogy a Magyar Gárda 2014 októberében 3 ezer eurót kapott NATO-ellenes tüntetések megtartására, és a Jobbik is kapott támogatást, de a párt ezt határozottan tagadja és helyreigazítást kezdeményez. A kommunistából lett cseh neonáci Ladislav Kasuka viszont elismerte, hogy ő kapott a fehérorosz oligarchán keresztül támogatást.

Uzovszkij szintén elismerte a pénzmozgásokat, amit a kelet-ukrajnai háborúval indokolt, és azt mondta: a politikai irányultság nem igazán számít neki, Szlovákiában és Csehországban a baloldallal, Lengyelországban és Magyarországon a jobboldallal működik együtt.

A riporterek kiderítették, hogy Uzovszkij a Kremlhez közel álló befolyásos üzletemberek megbízásából osztogatta a támogatásokat, egyikük a Putyinnal szoros kapcsolatban álló Konsztantyin Malofejev. Emailek tanúsága szerint ő összesen százezer eurót utalt Uzovszkijnak, aki a műsorban meg is köszönte az adományokat.

A ZDF felidézte Malofejev egy évvel ezelőtti interjúját, amiben arról beszélt: lenézi a demokráciát, és az EU hagyományos értékeket valló, vallásos, jobboldali pártjaihoz vonzódik. Az osztrák FPÖ-vel, az olasz Északi Ligával és a francia Nemzeti Fronttal példálózott, hozzátéve: „Orbánt is nagyon szeretem”.

A Frontal21 állításait egy sok ezernyi emailből álló adatbázissal támasztja alá. Uzovszkij emellett egy negyvenoldalas prezentációt állított össze az általa finanszírozott akciókról.

A Jobbik tagadta, hogy ők kaptak volna a pénzből.

A ZDF szerint Orbán-párti orosz üzletember pénzeli a szélsőjobbot
Egy fehérorosz oligarcha elismerte, hogy rajta keresztül jutottak támogatások kelet-európai nyugatellenes mozgalmakhoz. A Jobbik kizártnak tartja, hogy jutott volna hozzájuk a pénzből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik