Közélet

4 mondat a Fidesz lengyel testvérpárjának elnökétől, amiket Orbán szomorúan olvas majd

grzegorz schetyna (grzegorz schetyna)
grzegorz schetyna (grzegorz schetyna)

A Heti Válasz interjút készített Grzegorz Schetynával, a lengyel Polgári Platform elnökével. A lengyel politika sajátosságai miatt (gyakorlatilag nincs baloldal), a PO a Fidesz testvérpártja, de mégis ez a jelenlegi kormány balosabb ellenzéke. A Jog és Igazságosság nevű kormánypártot és vezetőjét, Jaroslaw Kaczynskit sokkal többször hozzák össze Orbánnal, mint a PO-t. Amikor az EP elfogadta a javaslatot a 7-es cikkely elindításáról, majdnem minden PO-s képviselő igennel szavazott.

Következzen 4 kérdés és válasz, amelyeket Schetyna adott, és amelyeket Orbán Viktor meglepve olvasna:

1,

Május elején Budapesten vonultak fel Putyin motorosai, az Ájszakai Farkasok. Akiket Lengyelország még a határon sem enged át. 

Komolyan beengedték őket Magyarországra?

2,

Az oroszokon kívül más [amiben a Fidesszel nem értenek egyet]?

A magyar-lengyel viszony azért is különleges, mert például Bajnai Gordonékkal is jóban voltunk. 2009-ben, amikor itt jártak, még mondogattuk is egymás közt, hogy egész értelmes csapat. De a választások mást hoztak. Kaczynski elnök most meg – miután hat órát beszélgetett Orbánnal egy dél-lengyelországi panzióban – elhitte, hogy új legjobb barátra tett szert. Pedig ez csak politika, a szerelem március 9-én (Tusk megválasztásával) véget is ért. 

3,

A polgári Platform szövetségesének tartja a Fideszt? Persze azon túl, hogy mindketten az Európai Néppárt tagjai. 

Amikor mi voltunk kormányon, rendszeresen játszottunk focimeccseket. Mióta a Jog és Igazságosság nyert, nincsenek ilyen meccsek. 

4,

2019-re visszatérve: a PO miniszterelnök-jelöltjével beszélgetek?

Bármi történhet menekt közben. A legfontosabb, hogy megnyerjük a választást, és kisöpörjük a PiS-t a hatalomból. De hogy utána mi lesz… Emlékszem, mielőtt 2006-ban a Fidesz elvesztette a választást, találkoztam Orbán Viktorral Gdanskban, akinek – pártja meggyőző támogatottságának tudatában – szinte már gratuláltam, ő pedig már a kormánytagokról beszélt. Nem szeretnék még forgatókönyveket írni; csapatjátékos vagyok. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik