Közélet

Nem találtak szabálytalanságot a hatóságok a Gyermekrák Alapítványnál

Gyermekrák - Balogh (balogh istván, gyermekrák alapítvány, )
Gyermekrák - Balogh (balogh istván, gyermekrák alapítvány, )

A rendőrség, az ügyészség és az adóhatóság sem talált szabálytalan forrásfelhasználást a Gyermekrák Alapítványnál – közölte a Magyar Nemzettel az alapítvány jogi képviselője. A rendőrség szerint nem várható olyan nyomozati cselekmény, amely a nyomozást bármi módon előrébb vihetné az ügyben.

A szervezet ellen akkor indult nyomozás, amikor az Index 2013-ban arról készített videót, hogy Balogh István, az alapítvány elnöke az adományokból vásárolt, személyautós kivitelű betegszállítóval teszi meg a távot budaligeti villája és az alapítvány VIII. kerületi, Rákóczi téri irodája között, egyszer pedig a Teve utcai rendőrpalotához vitte a betegszállító sofőrje.

2014-ben megszüntették ellene az eljárást, ám a Fővárosi Ügyészség azt megállapította, hogy az alapítványhoz érkezett támogatások, valamint az alapítvány vagyonának felhasználása kuratóriumi határozatok nélkül – csupán a testület utólagos jóváhagyásával -, a kuratórium elnökének saját döntése alapján történik. Ezzel pedig megsértették az alapítvány vagyonfelhasználására vonatkozó eljárási szabályokat. Az ügyészi felhívás mellett a főügyészség a Kuratórium működésében észlelt kisebb súlyú jogszabálysértéseket, melyek miatt jelzést nyújtott be. Ennek kapcsán a Kuratóriumot elsősorban a beszámolási kötelezettségre vonatkozó jogszabályi határidők pontos betartására, valamint az alapítványi célok megvalósítását közvetlenül szolgáló határozatok hozatalára és tevékenység végzésére kérte. Így egyebek mellett kiemelte azt is, hogy az alapítvány kocsiját magáncélra ne használják.

A botrányról megjelent cikkek és azok terjedése miatt a Gyermekrák Alapítvány saját számításai szerint 550 millió forintos adófelajánlástól esett el az elmúlt közel három és fél évben, beleértve az 1 százalékos felajánlásokat is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik