Közélet

Már Napóleon is tudta, mi a jó házasság titka (X)

Nem tartjuk fontosnak, vagy gondolni se merünk rá, ha éppen dúl a szerelem, pedig Nicole Kidman, Schobert Norbi, sőt már Napóleon is így csinálta.

A legtöbb szerelmespár azért nem készít vagyonjogi szerződést az esküvő előtt, mert a bizalmatlanság jelének véli azt, és fel sem merül bennük, hogy ezzel a lépéssel éppen a biztonságukat írnák alá. Hiszen mi van, ha a valamelyikük vállalkozása csődbe megy? Rántsa magával a családot is, vagy maradjon meg legalább a párja vagyona? Hogy megmentsék egymást a másik adósságaitól már Napóleon is így tett imádott Joséphine-jével.

A szocializmus éveiben senki sem gondolt házassági szerződésre, hiszen nem is nagyon volt min osztozni: egy fiatal pár örülhetett, ha a szocpol segítségével összehozott egy szövetkezeti lakást. A válások száma sem volt olyan gyakori, mint manapság, amikor minden második házasság válással végződik. Pedig nem árt tisztázni – főként a másodszori, harmadszori házasodás alkalmával –, hogy ki mit hozott magával, mi lesz az együtt megszerzett vagyon sorsa, és főként azt, mi lesz az esetleges adósságokkal – például, ha az egyik fél szép reményű vállalkozásával hatalmas adósságokat halmoz fel. Ráadásul mennyivel jobb ezt olyankor tenni, amikor még szeretettel tekintenek egymásra a párok, mint akkor, amikor elmérgesedik a helyzet, és akár egy csorba bögréért is képesek ölre menni a váló felek.

Fotó: shutterstock

Mi a közös Napóleonban és Nicole Kidmanben?

A nagy emberek sem röstellték írásban rögzíteni az elvárásaikat a pénzügyekkel kapcsolatban. Napóleon – bár halálosan imádta Joséphint – mégis házassági szerződést írt alá egy nappal az esketési szertartás előtt. Az 1796. március 8-án született okmányban az áll, hogy Madame Bonaparte nem vállal vagyoni közösséget eljövendő férjével, aki viszont nem lesz felelős hitvesének az adósságaiért és jelzálog kölcsöneiért. Az már más lapra tartozik, hogy a császár igazi gavallér volt, így a válásuk után mégis kifizette Josephine tartozásait.

A mostani „híresek és gazdagok” a pénzügyek mellett más természetű elvárásaikat is rögzítik a házassági szerződésben. Nicole Kidman házassági szerződésükkel is segíteni szeretné férjét, Keith Urbant, aki sokáig drogproblémákkal küzdött.  Ezért a szerződésben az áll, hogy ha Keith újra kábítószer után nyúlna, egy centet sem kap Nicole csaknem 150 milliós vagyonából, ráadásul újra elvonóra kell mennie. A férj egyébként minden közösen eltöltött év után 640 ezer dollárral lesz gazdagabb.

Liptai Claudia és Gesztesi Károly öt év együttlét után engedte el egymás kezét. Nem volt anyagi természetű vitájuk, hiszen a házassági szerződésükben minden fontos kérdésről rendelkeztek. Gesztesié maradt a közösen vett ház, Liptainak többek között egy elegáns lakás jutott és bár az apuka bármikor együtt lehet lányával, Panka felügyeleti joga a színésznőé.

Schobert Norbiéknál Rubint Réka elolvasás nélkül aláírta a házassági szerződést ezzel is bizonyítva, hogy nem anyagi érdekek, hanem a szerelem vezérli. Azóta ő maga is sokkal gyarapította a közös vagyont, és boldogan élnek három gyermekükkel.

Fotó: shutterstock

Biztonság vagy bizalmatlanság?

A házassági vagyonjogi szerződés nem az önzés vagy a bizalmatlanság jele. Aki igazán szereti a másikat, az feltehetően szeretné megkímélni attól, hogy az ő vállalkozásának a terhei a párját is összenyomják. Sokan nem is tudják, hogy van mód élesen elkülöníteni a felek vagyonát, abból a célból, hogy ha beüt a krach, akkor annak következményeit ne kelljen mindkét félnek viselnie, és a családi vagyon egy részét meg lehessen menteni.

A megoldás, ha a felek elmennek egy közjegyzőhöz vagy ügyvédhez, és házassági vagyonjogi szerződést kötnek. Fontos, hogy a vagyonjogi szerződést be kell jegyeztetni a Házassági és Élettársi Vagyonjogi Szerződések Nyilvántartásába ahhoz, hogy szükség esetén hivatkozni lehessen rá. Ennek érdekében mindenképpen közjegyzőhöz kell fordulnunk, méghozzá ahhoz, akinek az illetékességi területén lakunk közösen, vagy lakik bármelyik házasfél.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik