Közélet

Buda-Cash-vezetőké lehetett a Mészáros Lőrinc körül felbukkant offshore cég

Címegyezések utalnak arra: a jegybank által az Opimusszal kapcsolatban megbírságolt ismeretlen offshore cég is volt Buda-Cash-vezetők érdekeltsége lehetett.

Az Afrikától keletre, az Indiai-óceánon található Seychelle-szigetek világszerte közismert adóparadicsom: az Opten adatai szerint csak Magyarországon ezernél is több itteni cégnek van érdekeltsége. Sok ide bejegyzett offshore cég nemzetközi szolgáltatók irodáinak címét használja, például a főváros, Mahe központjában álló ötszintes, imponzáns irodaépületet, az Oliaji Trade Center, avagy az OT Center címét. Itt, az első emeleten volt például irodája a Panama-iratok ügyében elhíresült Mossack Fonsecának is.

Mégsem tűnik véletlennek, hogy a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Opimus körül kavaró offshore cégek is sorra egy ugyanitt található, Crystal Offices névre hallgató irodába vannak bejegyezve. Inkább azt a feltelezést látszanak alátámasztani, hogy Mészáros és a vele együttműködve eljáró cégek a büntetőeljárás által fenyegetett egykori Buda-Cash-vezetőktől jutottak a részvénypakettjükhöz; kérdés, hogy miért cserébe.

Széljárás

Kedden vette észre a hvg.hu, hogy a felügyeleti hatóság szerepét betöltő Magyar Nemzeti Bank megbírságolt egy Davidson International Ltd. névre hallgató vállalatot, amit arra is felszólított: közölje, idén január 19-én mennyi Opimus-részvény volt a birtokában.

A határozatból hiányzik a részletes indoklás, a dátum viszont arra utal, hogy a Davidsonnak lehetett köze ahhoz a folyamathoz, amelynek során Mészáros Lőrinc és vele együttműködő más szereplők vették át az Opimus irányítását a korábbi nagytulajdonosoktól: a TAC Investment és a Cariati Holding névre hallgató offshore cégektől.

A Buda-Cash háza tájáról indultak a Mészáros Lőrincékhez került Opimus-részvények
Pár éve még a becsődölt brókerház körüli tulajdonosi kör birtokában volt legalább a harmada annak az Opimus-részvénycsomagnak, ami most Mészáros Lőrincnél vagy a vele összehangoltan eljáró vállalatoknál van.

A Davidson ugyanúgy az OT Center Crystal Offices irodáit használja címként, mint a TAC Investment és a Cariati (előbbit az MNB-határozatból lehet tudni, a TAC címe kiderül egy magyar cégbíróságon megtekinthető Opimus-közgyűlési jegyzőkönyvből, a Cariati hovatartozásáról pedig az Opimus részvénykönyve árulkodik).

Ez azért érdekes, mert a TAC és a Cariati eredetileg alig néhány nappal korábban lett tulajdonos az Opimusban, mint hogy a Buda-Cash csalási ügyét elindító felügyeleti vizsgálat megkezdődött volna. Korábban az Opimust buda-cashes vezetők érdekeltségeként ismerték a piacon. A HVG írt arról, hogy a Buda-Cash-ügy bírósági tárgyalásán az is előkerült, hogy a nyomozás eredményei szerint a két seychelle-i offshore céget maguk a Buda-Cash-tulajdonosok alapították, direkt az Opimus-részvények kinyerésére.

Ráadásul a Crystal Officesban már korábban is működtek a Buda-Cash-birodalom körül mozgolódó cégek. Ide volt bejegyezve a salgótaráni Wamsler kályhagyár korábbi többségi tulajdonosa, a Parkdale European Ltd. Sajtóhírek szerint ez a cég akkor Pintér Zoltán Buda-Cash-alapító érdekeltsége volt.

És ugyanez a seychelle-i iroda volt a címe a Highsmith Consulting Inc.-nek, aminek ma is van közös érdekeltsége egy másik volt Buda-Cash-vezetővel, Pál Gyulával.

Majdnem megúszták

Miközben már 2015 márciusában előzetes letartóztatásba került a Buda-Cash több vezetője, Pintért még bő fél évig nem vették elő gyanúsítottként az ügyben. A Magyar Nemzet pedig arról számolt be, hogy 2015 során ismeretlen okból Pált is kivették az ügyészek a gyanúsítottak közül.

Az azóta újraindult eljárásban már mind a ketten vádlottak, miközben az is biztos: időközben valahogy Mészáros és szövetségesei kezébe került a 7,8 milliárdos alaptőkéjű Opimus Részvénytársaság.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik